Underhuset har stemt ned brexitavtalen på nytt

NEDERLAG: Underhuset stemte ned Brexitavtalen, noe som er et nederlag for britenes statsminister Theresa May

NEDERLAG: Underhuset stemte ned Brexitavtalen, noe som er et nederlag for britenes statsminister Theresa May Foto: (AP / NTB scanpix)

Et overveldende flertall i Underhuset har stemt mot brexitavtalen. Nå må de folkevalgte ta stilling til om Storbritannia skal gå ut uten avtale i stedet.

12.03.19 21:49

391 representanter stemte imot, mens bare 242 stemte for i avstemningen tirsdag kveld. Det betyr nok et nederlag for statsminister Theresa May, kun 17 dager før Storbritannia etter planen skal forlate EU ved midnatt norsk tid.

- Deres avtale, deres forslag, det statsministeren la fram, er helt klart dødt, sa Labour-leder Jeremy Corbyn til forsamlingen.

Tirsdagens avstemning er den andre gangen avtalen kommer opp til avstemning. Den første avstemningen i januar endte med at et flertall på 432 mot 202 parlamentarikere sa nei til avtalen.

Statsminister Theresa May beklaget utfallet på det dypeste da hun fikk ordet etter avstemningen.

Hun ber nå Underhuset ta stilling til om Storbritannia skal gå ut av EU uten avtale i stedet. En avstemning om dette spørsmålet vil bli holdt onsdag kveld.

May: - Har strevd personlig

Selv anbefaler May de folkevalgte til å si nei til «no deal».

- Jeg har strevd personlig med dette spørsmålet, sa May.

TYDELIG SKUFFET: Theresa May var tydelig skuffet etter at en brexitavtale nok en gang ble nedstemt. Foto: (AFP/NTB Scanpix)

- Men jeg mener fortsatt det fins et flertall i dette huset for å gå ut av EU på en velordnet måte, sa statsministeren videre.

NHO: - Avgjørende avstemning på onsdag

Her i Norge er også NHO skuffet, og frykter i enda større grad en hard brexit etter Mays nederlag.

- Det er nå avgjørende at det britiske Underhuset onsdag stemmer ned forslaget om at Storbritannia skal gå ut av det indre marked uten noen avtale. Det vil i tilfelle få store negative konsekvenser for både norsk næringsliv, Storbritannia og også EU, sier direktør for internasjonal avdeling i NHO Tore Myhre, til NTB.

- Vi er skuffet over at vi ikke fikk en avklaring tirsdag kveld som kunne ha fjernet den store usikkerheten og faren for en dramatisk hard brexit, sier Myhre.

Håper på utsettelse

Sier flertallet nei til «no deal», vil det bli holdt en tredje avstemning torsdag der Underhuset må ta stilling til om Storbritannia skal be EU om en utsettelse av skilsmissen.

SKUFFET: Tore Myhre i NHO er skuffet over at det britisk underhuset igjen har stemt ned brexitavtalen som statsminister Theresa May har forhandlet fram. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Myhre mener det beste alternativet nå er at Underhuset onsdag stemmer ned hard-brexit-alternativet, for så å torsdag stemme for en utsettelse.

- Det er det minst skadelige alternativet i denne omgang, sier han.

Krever begrunnelse

– Kommer Storbritannia med en begrunnet forespørsel om en forlengelse, vil EUs medlemsland vurdere denne og ta en beslutning ved enstemmighet. EUs medlemsland vil kreve en troverdig begrunnelse for en mulig forlengelse og dens varighet, sier Preben Aamann, som er talsperson for EUs president Donald Tusk.

Advarselen kommer etter at Underhuset nok en gang stemte ned brexitavtalen tirsdag kveld.

– På EUs sde har vi gjort alt som står i vår makt for å nå enighet, sier Aamann.

– Det er vanskelig å se hva mer vi kan gjøre. Hvis det fins en løsning på denne fastlåste situasjonen, så er det kun i London den kan bli funnet.

Fakta

Fakta om viktige brexitdatoer:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: brexit

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag