*Nettavisen* Økonomi.

Underskudd i Aker Kværner

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Konsernsjef Helge Lund og hans disipler i Aker Kværner tapte 48 millioner kroner i løpet av årets tredje kvartal. Pengeflytterne ved Oslo Børs er ikke fornøyde.

10.11.03 10:02

Det går fram av kvartalsrapporten fra Aker Kværner, som ble lagt fram mandag morgen. Tallene for tredje kvartal inkluderer også 174 millioner kroner i goodwill- og pensjonsnedskrivinger, samt et finanstap på 87 millioner.

Analytikerne hadde spådd et overskudd på 22 millioner kroner i kvartalet, ifølge TDN Finans.

I aksjermarkedet er misnøyen stor med kvartalsrapporten fra Aker Kværner, og aksjekursen falt 4,5 prosent i åpningsminuttene ved Oslo Børs.

Skipsverftene sliter

Problemene ved Aker Kværners skipsverft i Philadelphia er med på å forklare underskuddet i tredje kvartal. Verftet tapte 105 millioner kroner på driften i perioden juli - september. Tapet oppveies av et driftsoverskudd på 187 millioner kroner ved kjempeverftet Masa Yards i Finland.

Masa Yards går nå inn i en tung periode før nye ordrer får effekt neste sommer. Dette ventes å få betydelige konsekvenser for bunnlinja i skipsbyggingsdivisjonen de neste månedene.

Sjefen fornøyd

Til tross for at kvartalet andte opp med et lite underskudd, er konsernsjef Helge Lund brukbart fornøyd. Han påpeker at ordreinngangen fortsatt er sterk, og det fører til høyere kapasitetsutnyttelse i store deler av virksomheten. Ordrereserven ved utgangen av september var 39,4 milliarder kroner. Det er 14 prosent mer enn ved siste årsskifte.

Lund er også tilfreds med at Aker Kværner selger like mye som før, til tross for at selskapet har kvittet seg med flere tusen ansatte. Omsetningen endte på 9,3 milliarder kroner i kvartalet.

- Omsetningen nås nå med 6000 færre personer enn da restruktureringen startet, og med et kostnadsnivå som er 3-4 milliarder lavere, sa Helge Lund da han presenterte kvartalsrapporten for pressen mandag.

Lyse utsikter

Begge de to kjernevirksomhetene i Aker Kværner, olje & gass og engineering & construction, leverte et brukbart overskudd i kvartalet. Olje & gass hadde et driftsoverskudd på 139 millioner kroner, mens E & C tjente 78 millioner på driften. Det er en markert framgang i forhold til andre kvartal i år. Framtidsutsiktene er lyse for begge divisjoner, ifølge ledelsen.

"Den positive trenden i EBITA (resultat før renter, skatt, goodwill- og pensjonsamortiseringer, red. anm.) innen Olje & Gass og Engineering & Construction forventes å fortsette i fjerde kvartal og i 2004, støttet av en fortsatt sterk ordreinngang", heter det i kvartalsrapporten fra Aker Kværner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.