Gå til sidens hovedinnhold

Ungarn vurderer rettslige skritt mot Norge etter stansing av EØS-utbetalinger

Ungarn vurderer rettslige skritt mot Norge etter at landet mistet EØS-midlene som følge av uenighet om midlene til sivilsamfunnet.

Mangelen på enighet gjør at ingen programmer i Ungarn blir finansiert av EØS-midler i perioden som startet i 2014 og avsluttes i år, opplyste Utenriksdepartementet i juli. Det tilsvarer 2,3 milliarder kroner.

– Vi vurderer rettslige skritt for å utfordre avgjørelsen som bryter Norges forpliktelser som EØS-medlem, skriver talsperson Zoltan Kovacs for den ungarske regjeringen på Twitter.

Norge, Island og Liechtenstein ble ikke enige med Ungarn om hvem som skal forvalte fondet for sivilt samfunn. Norge finansierer over 95 prosent av midlene. Island og Liechtenstein står for resten av bidraget. Det var satt av en pott på om lag 2,3 milliarder kroner til Ungarn for denne perioden.

I rammeavtalene som ble signert med Ungarn i desember i fjor, var det en klausul om at ingen programmer kunne godkjennes før det var funnet en operatør for pengene som skal gå til sivilsamfunnet.

– Det er et ufravikelig krav at fondet for sivilt samfunn skal forvaltes uavhengig av myndighetene. Dette har Ungarn akseptert, men de har ikke kunnet godta at den best kvalifiserte fondsoperatøren skal få oppdraget, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) da det ble kjent at midlene ble stanset.

(©NTB)