Gå til sidens hovedinnhold

Ungdom kan tjene på finanskrisen

En konto er nemlig tryggere enn andre. Se hvilken du bør velge!

(BIIPMAG): Denne høsten har vært kraftig preget av den såkalte finanskrisen. Mange bedrifter og aksjonærer har gått konkurs, andre sliter og på Island er man så godt som konk.

Men det er noen som kan tjene på at det er krise i finansverden, og det er deg.

Rentekrig
For mens boliglånsrenta er høy og det er negativt for lånetakerne, så kan du som er under 34 år glede deg over at bankene nå skrur opp sine renter på Boligsparing for Ungdom (BSU)-kontoene. Og slik er regelen: desto høyere rente på BSU-kontoen, desto bedre for deg. Du tjener nemlig penger på å ha høy rente.

LES SAKEN: Derfor bør du ha BSU

En telefonrunde biipMag har gjort til alle de store, riksdekkende bankene viser at alle har valgt å sette opp rentesatsen eller vurderer å gjøre det.

Så langt ser Postbanken ut til å trekke det lengste strået; fra 1. desember øker de sin BSU-rente fra dagens 7,25 prosent til 7,50 prosent. Dermed vil Postbanken trone øverst på finansportalen.nos BSU-ranking.

DnB NOR har foreløpig ikke varslet noen BSU-renteøkning, og om de ikke gjør det vil de ha den absolutt dårligste renten blant de riksdekkende bankene med en rente på 6,90 prosent.

Her er oversikten over riksbankene:

Bank

Nåværende rente

Ny rente

DnB NOR

6,90

Vurderer renteøkning

Nordea

7,15

7,35 (fra 6. november)

Postbanken

7,25

7,50 (fra 1. desember)

Skandiabanken

7,10

7,40 (fra 1. november)

Storebrand

6,90

7,20 (fra 12. november)

Du kan sjekke alle landets banker på finansportalen.nos BSU-sider!

Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken er ikke i tvil om at finanskrisen nå gir ungdom en gunstig situasjon.

- Hovedårsaken er at rentemarkedet er høyt og at flere banker har lagt seg på et høyere rentenivå på en BSU-konto enn en høyrentekonto for å være attraktive for unge mennesker, sier Holm til biipMag.

Og du trenger ikke være stinn av gryn for å ha en BSU-konto, mener Holm:

- Om man ikke klarer å sette av 1200 kroner hver måned, så holder det jo om du bare klarer 300-500 kroner. Det er bedre enn ingenting. Kanskje klarer du å roe ned forbruket ditt for å spare mer. Det handler uansett om å få spart penger og å vise at man har evne til å spare. Det vil kunne hjelpe deg masse når du senere trenger hjelp fra banken, sier hun.

- Du bør slå til nå
Daglig leder i finansportalen.no, Elisabeth Realfsen, sier til biipMag at ungdom nå bør slå til og starte med BSU-sparing.

- Det er for det første en veldig god ide å starte med BSU-sparing. Man legger grunnlaget for fremtiden. Nå er også renten særdeles god og det ligger jo an til å bli konkurranse mellom bankene om å ha det beste tilbudet, sier Realfsen.

I tillegg øker nå regjeringen beløpsgrensene, slik at du kan spare mer.

LES SAKEN: Øker BSU-grensene

Realfsen er litt overrasket over at bankene nå satser på BSU-kundene.

- Jeg tror at bankene er opptatt av å få betalingsdyktige og solide kunder. Dette kan tyde på at de ønsker å skape lokalitetsbånd til ungdom som har en ryddig nok økonomi til å spare i BSU, sier Realfsen.

Siste fra biipMag.no: Gå til forsiden her!

Ny tjeneste fra Nettavisen:Vi kutter boliglånet ditt gratis

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto

Kommentarer til denne saken