*Nettavisen* Økonomi.

Unge skvises ut av boligmarkedet

Foto: Crestock.com

Nye bankregler gjør det nesten umulig for unge å kjøpe bolig.

27.07.10 14:03

Norske banker har innført strengere utlånspraksis som følge av nye regler fra Finanstilsynet. Dette kom frem i Norges Banks utlånsundersøkelse som ble offentliggjort torsdag.

Les mer: Vanskeligere å få boliglån

Les også: Her er rådet fra mannen som gjør det vanskelig å få lån

Nå stilles det krav til egenkapital ved førstehjemslån. Dermed er det mye vanskeligere for unge å etablere seg i boligmarkedet enn før.

- Full jobb ikke nok
Ingeniørutdannede Siv Therese Melbye (25) kommer seg ikke inn på boligmarkedet siden ingen banker vil gi henne stort nok lån, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Hun synes det er svært tungt å etablere seg som enslig i hovedstaden.

- Full jobb og fast inntekt er ikke nok. Jeg synes det er urettferdig at man må ha foreldre som stiller som garantister eller kan bidra med egenkapital, sier Melbye til DN.

Hun mener det i praksis har blitt umulig for henne å komme inn i boligmarkedet.

Innfører krav om egenkapital
Ifølge DN har landets to største banker, DnB NOR og Nordea, for første gang innført krav til egenkapital for førstehjemslån. Det vil si at du må ha oppsparte midler eller garanti fra foreldre for å få lån.

- Frem til nå på forsommeren var det mulig å låne 100 prosent av kjøpesummen. Nå stiller vi krav til kausjonist eller garanti for å innvilge slike lån, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea til DN.

Også i DnB Nor er kriteriene for å få førstehjemslån skrudd til.

- Nå stiller vi egenkapitalkrav også på førstehjemslån, det gjorde vi ikke tidligere, sier Dag Arne Kristensen, direktør for samfunnskontakt til DN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.