Påsken er over oss, og for mange betyr det en tur til fjellet eller ferie et annet sted. Og det er i slike situasjoner meget fristende å surfe litt på nett med mobilen for å holde seg oppdatert - eller kanskje til og med benytte mobiltelefonen som modem på en bærbar datamaskin.

Dette vet mobiloperatørene å utnytte, og har den siste tiden kjørt en rekke kampanjer for forskjellige mobile bredbåndsløsninger.

20 ganger så dyrt
Men selv om dette både er praktisk og fristende, bør du først undersøke om det er noe som vil kunne gi deg en sjokkregning når påsken er over. Det er nemlig enorme prisforskjeller mellom de forskjellige operatørene om du ikke har en fastprisløsning. Prisene per megabyte i Norge er fra 0,99 til 20 kroner.

En gjennomgang Nettavisen har gjort av dataprisene hos de største operatørene viser klart at prisforskjellene på datatrafikk er betydelig større enn på vanlige samtaler.

HTML EMBED
Per MB Makspris
Telenor/djuice
12,50 kr 10 kr
Netcom
20 kr 20 kr
Chess
7 kr 20 kr
Tele2*
0-20 MB: 12 kr
Over 20 MB: 8 kr
Ingen
Talkmore
5 kr Ingen
OneCall
0,99 kr Ingen
Telipol
9 kr Ingen

* Tele2 Uno har egne datapriser med 5 kroner per megabyte.

Disse prisene gjelder for privatabonnement. For bedriftstabonnement gjelder ofte helt andre priser og maksimalpriser.

Gir enorme utslag
Hvis vi tenker oss at en familie benytter mobiltelefonen som modem på en bærbar datamaskin i fem dager i påsken, og laster ned 20 megabyte per dag, så vil den familien betale 50 kroner med Telenor - mens Tele2 skal ha 1200 kroner for den samme mobilsurfingen.

Forsiden på en vanlig norsk nettavis er typisk på 1-2 megabyte.

Skal du bare sjekke WAP-sidene til nettavisene så blir kostnadene noen helt andre. Størrelsen på WAP-sider er gjerne 10-80 kilobyte, noe som betyr at du ved å bare sjekke noen nyhetssaker på nett sjelden vil laste ned noe særlig mer enn 300 kilobyte, noe som i alle tilfeller er overkommelig billig.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmekler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Store utslag på små surfemengder
Men også på slike små mengder er det ganske store prisforskjeller. For mens 300 kilobyte med OneCall-abonnement koster rundt 30 øre, så vil den samme mengden hos Netcom koste 6 kroner.

Årsaken er at OneCall har en meget lav pris per megabyte, mens Netcom har skyhøy pris per megabyte, men gir deg en makspris på 20 kroner per megabyte. Det betyr at Netcom likevel er billigere enn OneCall etter drøyt 20 megabyte nedlastet per dag.

Under kan du se prissammenligningen fra de største operatørene i Norge:

Ekstreme priser i utlandet
Vær klar over at prisene på datatrafikk i utlandet er til dels betydelig høyere, og her gjelder i utgangspunktet ingen maksimalpriser. Telenor opererer med priser i Norden på 25 kroner og 40 kroner i resten av Europa.

Beveger du deg derimot utenfor Europas grenser blir prisen per megabyte ganske utrolige 112,50 kroner. Unntaket er Thailand der prisen «bare» er 87,50 kroner. Det er med andre ord all mulig grunn til å unngå datatrafikk på mobilen hvis du forlandet Europa.