Gå til sidens hovedinnhold

Upopulært å være selger

Søker du etter ny jobb, er sannsynligheten stor for at du ikke er på jakt etter en salgsjobb. Kampen er størst om personaljobbene.

En fersk undersøkelse fra rubrikktjenesten ZETT.no de fleste utlyste salgsjobbene kun respons fra et fåtall søkere. Til sammenlikning tiltrekker ofte personalstillinger seg flere hundre kvalifiserte søkere.

- Funnene viser at det er helt klart enklest å fylle ledige stillinger innen personal og markedsføring. Slike jobber får sjelden færre enn femti søkere, og som regel langt mer enn hundre. Desidert vanskeligst er det å fylle salgsstillinger. Deretter følger jobber innen it, helse og ingeniørstillinger, sier Per Anders Iversen i ZETT Stilling i en pressemelding onsdag.

Stadig flere annonsører kamuflerer derfor salgsstillingene som noe annet, for å tiltrekke seg flere interessenter. Vidløftige betegnelser som for eksempel markedskonsulent eller rådgiver er flittig i bruk.

Hovedårsaken til at salgsjobbene er så upopulære, er de aggressive telefon- og standselgerne som jobber mot privatmarkedet.

Styreleder Kristian Fæste i Bemanningsbransjen i Servicebedriftenes Landsforening tror det vil bli enda flere salgsjobber i fremtiden.

Partner Geir Olderbakk i rekrutteringsselskapet Solér Executive er imidlertid ikke helt enig i Zetts konklusjoner. Han påpeker overfor TV 2 Nettavisen at det er stor konkurranse som de gode salgsjobbene, men også om de gode selgerne. Olderbakk mener det rekrutteres mye utenom de vanlige utlysningskanalene, og heller direkte gjennom en hodejeger.

Kommentarer til denne saken