Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

US-aksjer i siget - rekordhøyt på Dow

De ledende industriselskapene på Wall Street bidro mandag til rekordavslutning for Dow-indeksen.

Flere enn 140 selskaper, inklusive Exxon Mobil, legger denne uka fram sine resultater for fjoråret. En rekke amerikanske aksjer steg mandag på rapporter fra flere av de ledende industriselskapene, som Safeco og Lexmark, med optimistiske forventninger om å overoppfylle investorenes forventninger.

Dow Jones-indeksen steg til sitt høyeste nivå siden juni 2001. Dow la på seg 134,22 poeng, eller 1,3 prosent, til 10.702,51.

Standard & Poors 500-indeks steg med 13,82 poeng, 1,2 prosent, og endte på 1155,37, som er det høyeste siden mars 2002. Så langt i år har indeksen steget 3,9 prosent.

Nasdaq steg med 29,96 poeng, 1.4 prosent, til 2153,83, et nivå som ikke er sett siden 29. juni 2001, melder Bloomberg

Samtidig som den amerikanske økonomien er på bedringens vei, begynner mange selskaper å oppgradere sin teknologi. Det betyr flere bærbare pc-er, flere stasjonære datamaskiner, flere telefoner - og mer arbeid for industrien som fremstiller og selger teknologien.

Lexmark, den amerikanske produsenten av dataskrivere, hoppet 5,66 US dollar til $84.50. Hewlett-Packard Co., verdens største printer-produsent, steg med 82 cents til $26.12. Med oppgang på 3,2 prosent var denne aksjen den som steg mest på Dow mandag.

Et annet eksempel er American Express Co. Som la frem bedre resultater enn forventet. USAs fjerde største kortselskap tjente i fjerde kvartal 59 cents per aksje, en penny mer enn forventet.

Ifølge Barbara Gomolski, analytiker i tenketanken Gartner, vil salget av høyteknologi øke med fem prosent neste år. Til tross for at det ikke er noe kjempehopp, representerer det den første samlede økningen i IT-forbruk på to år.

- Trenden er oppadgående, og det er gode nyheter, sier Gomolski til nyhetsbyrået AP.

Investeringer i såkalt «big iron», servere som håndterer større nettverk og websider, forventes imidlertid ikke å øke i samme grad som håndholdte computere og laptops.

Ni aksjer steg for hver sjuende som falt på New York-børsen mandag. 1.45 milliarder aksjer skiftet hender på Dow, mens over 1,9 milliarder ble handlet på Nasdaq, som for øvrig hadde den tregeste handledagen siden 2. januar.

Lenker:

New York Stock Exchange

Nasdaq Stock Market

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!