– Vi står langt fra hverandre, ja, sa lederen for det demokratkontrollerte Representantenes hus, Nancy Pelosi, da hun forlot samtalene fredag.

– Det var et skuffende møte, sa Chuck Schumer, som er Demokratenes leder i Senatet, etter møtet som Demokratene hadde bedt om for å få fortgang i forhandlingene.

Les også: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

Demokratene la først fram en omfattende pakke på 3.000 milliarder dollar, mens Republikanernes forslag var på 1.000 milliarder dollar.

Republikanerne gikk med på noen mindre endringer, blant annet størrelse og lengde på støtte til arbeidsledige.

Møtes på midten

Men det var langt fra nok for Demokratene. De oppfordret motparten til å møtes på midten og reduserte selv sitt forslag til 2.000 milliarder dollar.

– Presidenten ønsket at vi skulle oppnå en avtale, men beklageligvis klarte vi ikke å få til noen fremgang i dag, sa finansminister Steven Mnuchin etter møtet.

Les også: Amerikansk etterretning: Kina håper Trump taper valget

På en pressekonferanse ved golfklubben sin i New Jersey sa Trump at han vil bruke sin myndighet til «å gi amerikanerne den hjelpen de trenger, om Demokratene fortsetter å holde hjelpen som gissel».

Mistet støtten

Det haster med å få en ny pakke vedtatt. Da den forrige enorme pakken utløp 31. juli, mistet millioner av arbeidsløse amerikanere en utbetaling på 600 dollar i uka som har bidratt til at de ikke har endt i dyp fattigdom.

Pelosi sier at selv om demokratene har redusert sitt forslag til 2.000 milliarder dollar, er Det hvite hus fortsatt imot å gi støtte til delstatene og lokale myndigheter som økonomene mener er helt nødvendig for å unngå nye runder med oppsigelser.

Les også: Nye anslag: Så lang tid tar det før koronakrisen er over (+)

Dersom en ny pakke ikke blir vedtatt, vil 100 milliarder dollar som skulle bidra til at skolene kan gjenåpnes til høsten, falle bort, i likhet med ekstra finansiering av testing for koronasmitte.

Penger til valget

Pakken skulle også innebære en ny engangsutbetaling på 1.200 dollar til alle amerikanere, en ekstrabevilgning til USAs kriserammede postverk som får stor betydning under valget til høsten, og penger til delstatene til avvikling av valget.

Trump sier at hans forslag innebærer utsettelse av nedbetaling av studielån og en forlengelse av forbudet mot å kaste folk ut av leiligheter, i tillegg til støtte til de arbeidsløse.

Les også: Nye korona-symptomer: Her er tegnene på at du kan være smittet uten å vite det (+)

Han sa ikke noe om hvor mye han vil at de arbeidsledige skal få, men i forhandlingene har republikanerne gått inn for en kraftig reduksjon i de 600 dollarene i uka til de arbeidsledige.

Når forhandlingene nå kan gjenopptas, er helt i det blå. Begge kamrene er stengt, og representanter og senatorer er hjemme på ferie. De kan tilbakekalles om nødvendig. Men uten enighet kan det vare ut både august og september før det blir en ny avtale.

(©NTB)