Gå til sidens hovedinnhold

USA innfører straffetoll på ost, vin, fly og whisky fra EU

Whisky, fransk vin, ost, tysk ull og spanske oliven blir påført straffetoll fra 18. oktober. EU sier de vil svare med samme mynt.

Trump-administrasjonen varslet onsdag straffetoll på en rekke importvarer fra EU. Det utslagsgivende var at USA etter årelang strid har vunnet fram med sin klage i WTO om EUs subsidiering av Airbus.

Les også

Trump og Finlands president møtte pressen: - Ikke vær frekk!

EU sier de vil svare med samme mynt.

- Hvis noen innfører straffetoll på våre sektorer vil vi gjøre nøyaktig det samme - nøyaktig det samme, sa presidenten i Europakommisjonen Jean-Claude Juncker til den private organisasjonen AmCham etter at det amerikanske tiltaket ble kjent.

Verdens handelsorganisasjon (WTO) kom i mai med sin endelige konklusjon: EU-subsidiene til Airbus har skadd den amerikanske konkurrenten Boeing. Subsidiene kom i form av billige lån til flyprodusenten og har ifølge WTO vært ulovlige.

Les også: Alle taper på Donald Trumps handelskrig hvis han ikke finner en løsning med Kina

Et voldgiftspanel har nå fastslått at USA kan svare med å ilegge straffetoll på opptil 100 prosent på import fra EU verdt 7,5 milliarder dollar i året. Det tilsvarer drøyt 68 milliarder kroner til dagens kurs. Det er en god del lavere enn USAs krav, som var på 11,2 milliarder dollar.

Fly og matvarer

USA vil ifølge Reuters fra 18. oktober innføre nye tollsatser på hundrevis av varer produsert i EU, ifølge en kilde i Trump-administrasjonen. Det bli blant annet snakk om 10 prosent på fly og 25 prosent på en rekke andre produkter.

Les også: Trumps USA slår økonomisk knockout på EU

Trump har tidligere raslet med sablene mot flere av landbruksproduktene som nå skal rammes, blant annet fransk vin, men nå rammes også ost fra nær sagt alle land i Europa, i tillegg til spansk oliven, britisk, skotsk og irsk whisky og ull, samt verktøy og kaffe fra Tyskland. Straffetollen må opphøre når subsidieringen av Airbus stanser.

– Vi mener fortsatt det vil være kortsynt og lite produktivt å innføre straffetiltak nå, sier EUs handelskommissær Margot Wallström etter at WTO-kjennelsen ble klar.

Italiensk olivenolje og vin er spart for straffetoll, i likhet med all europeisk sjokolade.

Les også: Handelskrig truer veksten i EU

Vil svare

EU har på forhånd sagt at unionen vil forsvare sine interesser og svare dersom amerikanerne innfører straffetoll. I går fulgte presidenten i Europakommisjonen Jean-Claude Juncker opp på et private møte i Brussel.

- Handelskriger er enkle å starte, men eskalerer raskt og ender som oftest dårlig, sa han på arrangementet til AmCham.

- Europa vil alltid forsvare fri og rettferdig handel, basert på samme betingelser og gjensidighet. Vi kommer ikke til å være naive, men vi er klare, villige og bestemte på å gjøre forretninger.

Europeerne har vunnet en lignende sak i WTO om subsidiering av Boeing, men der har det ikke kommet noen beslutning om eventuelle straffetiltak ennå.

Airbus sier amerikanske straffetiltak vil gå ut over USAs økonomi, inkludert flyselskaper, passasjerer og amerikanske arbeidstakere og underleverandører.

Les også: Kina har ett kraftig våpen de ennå ikke har brukt mot USA

– Hele den globale luftfartsindustrien vil bli skadelidende, sier Airbus-sjef Guillaume Faury.

Kommentarer til denne saken