NEW YORK (Nettavisen/NTB): USAs finansminister Janet Yellen går nå ut og advarer om at USA vil gå tom for penger den 18. oktober om ikke man hever gjeldstaket.

- Ingen vil bli spart

- Det er uklart om vi kan fortsette å imøtekomme alle nasjonens krav etter den datoen, skriver Yellen i et brev til lederne av Kongressen som CNN har fått tilgang til.

Les også: Denne legen har mistet over 100 koronapasienter: Det han sier er sjokkerende

- Hele troen på og kreditten til USA settes i fare, skriver Yellen i brevet.

Advarselen til Yellen kom kort tid etter at republikanerne blokkerte et lovforslag som kunne ha hevet gjeldstaket.

Les også: Republikanerne sa nei til forslag om statsfinansiering og økt gjeldstak

Ifølge Yellen er det høy risiko for at USA kan misligholde gjelden i løpet av noen uker hvis Kongressen ikke greier å løse problemene, noe som kan få enorme følger for markedet og økonomien i USA, tillegg til at millioner av amerikanere ikke vil få utbetalt lønn.

- Ingen vil bli spart, uttalte Maya MacGuineas, president for the Committee for a Responsible Federal Budget, til CNN i forrige uke om konsekvensene av å ikke kunne holde statsapparatet gående.

Les også: Biden-krise: - Ingen vil bli spart

Spekulasjonene om at USA kan komme til å misligholde gjelden, påvirker også Wall Street på tirsdag. Tirsdag kveld endte Nasdaq ned hele 2,8 prosent, og det ble dermed den verste dagen siden mars i år. Både Dow Jones og S&P 500 endte også ned, henholdsvis 1,6 og 2 prosent.

Kamp om statsfinanser og reformer

Kongressen i USA er inne i en uvanlig krevende uke. Demokratene prøver å få gjennom store reformer og samtidig hindre at statsapparatet stenges.

President Joe Bidens store infrastrukturprogram og programmer for sosiale reformer nærmer seg endelig avstemning i Representantenes hus og Senatet. Den totale prislappen er på flere tusen milliarder dollar.

Les også: Blodrødt: Den verste dagen siden i mai

Samtidig må mer presserende problemer løses. Et flertall må stille seg bak et budsjett som sikrer fortsatt finansiering av statsapparatet. Skjer ikke det, kan deler av det måtte stenges ned.

Les også: Donald Trumps niese med stikk til familien: - Definitivt den dummeste av dem alle

Enda større konsekvenser kan det få hvis det ikke blir enighet om å øke USAs gjeldstak enda en gang. Det vil sende sjokkbølger gjennom økonomien og finansmarkedene hvis USA ikke klarer å oppfylle sine finansielle forpliktelser. Finansminister Janet Yellen har advart mot «katastrofale konsekvenser» hvis det skjer.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

Første forsøk på å heve dette taket ble stanset natt til tirsdag. Demokratene vil trolig prøve på nytt senere i uka, men de har en mektig motstander.

Moody's regner med at nesten seks millioner arbeidsplasser kan gå tapt, noe som vil øke arbeidsledigheten i USA til nærmere ni prosent. I tillegg vil nærmere en tredjedel av aksjeverdien forsvinne, noe som betyr at rundt 15 billioner dollar av husholdningenes verdier vil fordufte.

Sier nei

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell har helt avvist å øke eller sette til side gjeldstaket hvis det også innebærer at Biden får gjennom ambisiøse politiske reformer.

Demokratene svarer på sin side med at de samarbeidet med Republikanerne om å øke gjeldstaket selv når tidligere president Donald Trump drev politikk de ikke støttet, som byggingen av et grensegjerde mot Mexico.

Les også: USA frykter nye virusvarianter vil true verdensøkonomien

De legger nå press på Republikanerne ved å knytte sammen spørsmålet om gjeldstaket og finansieringen av statsapparatet. McConnell vil behandle de to spørsmålene hver for seg.

Store planer

Bidens planer er ambisiøse: Gratis barnehage og subsidier for småbarnsfamilier. Støtte til tannpleie og høreapparater for eldre gjennom Medicare. Forbedringer av infrastrukturen i alle delstater.

Lykkes han, kan det bli et avgjørende øyeblikk i hans presidentperiode. Men enkelt blir det ikke. Republikanerne er lite villige til gi ham politiske seire. Biden selv trekker veksler på mange tiårs erfaring i Kongressen og ringer selv rundt for å forsøke å påvirke representantene.

Da han fikk en påfyllingsdose koronavaksine mandag, bekreftet Biden at han samme kveld og også tirsdag skulle ha samtaler for å forsøke å bringe prosessen videre.

– Du kjenner meg, jeg er født optimist. Vi skal få dette gjort, sa Biden.

Hjelp fra Representantenes hus

Demokratene har flertall i begge kamrene i Kongressen, men i Senatet er det hårfine marginer. Partiet er avhengig av visepresident Kamala Harris' dobbeltstemme for å få flertall.

Da kan motstand fra eget parti bli tungen på vektskålen. To demokratiske senatorer, Joe Manchin fra West Virginia og Arizonas Kyrsten Sinema, har signalisert at infrastrukturpakken på 3.500 milliarder dollar er for stor.

Les også: Trump sa det ville krasje fullstendig: - Men det motsatte har skjedd

I Representantenes hus er speaker Nancy Pelosi godt i gang med å kutte kostnader i de gigantiske pakkene, slik at Demokratene kan vinne over interne motstandere. Hun har bedt partifellene gjøre vanskelige valg.

Les også: CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

Biden mener på sin side at nettokostnaden for velferdstiltakene og klimatiltakene er null, ettersom de skal finansieres av skatteøkninger. Planen er å øke selskapsskatten fra 21 prosent til 26,5 prosent for bedrifter med omsetning på over 5 millioner dollar i året, og økning av inntektsskatten for inntekter over 400.000 dollar i året.

(NTB/Nettavisen)