*Nettavisen* Økonomi.

USA krever å styre Internett

Amerikanske myndigheter skal i all overskuelig fremtid har full kontroll over de 13 kjernedatamaskinene som holder Internett oppe.

01.07.05 12:19

ICANN ble i sin tid opprettet som en internasjonal organisasjon som skulle ha kontroll over alle domenenavn på internett. De ble også forespeilet at de skulle overta full kontroll over alle de såkalte kjernedatamaskinene på Internett fra amerikanske myndigheter.

Denne overtagelsen skulle skje etter at ICANN hadde oppfylt en rekke kriterier. Nå viser det seg derimot at USA ikke vil gi fra seg kontrollen uansett hva ICANN oppnår. Dette sa en høytstående regjeringsperson torsdag, ifølge AP.

Holder orden på nettet
Datamaskinene det er snakk om, er de såkalte sentrale DNS-serverne. Det er disse som holder orden på at du som nettbruker blir ført til nettsiden du ønsker å besøke.

Skriver du inn nettavisen.no i ditt adressefelt, sørger disse serverne for at du kommer til TV 2 Nettavisen, og ikke til en annen tilfeldig side.

Dette er en såpass fundamental funksjon at nesten all trafikk på nettet må forholde seg til disse serverne. USA ønsker å holde på kontrollen av disse serverne for å kunne overvåke Internett på en god måte. Samtidig vil de beholde kontrollen over utviklingen på nettet.

Ifølge Michael D. Gallery i den amerikanske regjeringen er dette for å forsikre markedet om at Internett vil holde en stødig kurs.

Internett delt?
Det blir stadig flere som mener at FN bør overta kontrollen over Internett slik at ikke kontrollen blir liggende på et nasjonalt nivå. Ekspertene frykter nå at flere land skal trekke sin støtte til ICANN.

I verste fall frykter de at enkelte land kan sette opp sine egne DNS-serverefordi de ikke aksepterer USAs kontroll. Disse vil da kunne fungere som et eget nett, og kan bety at dagens helhetlige Internett vil forsvinne. I stedet vil man ha flere forskjellige ”internett” som en kan koble seg på.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.