Fredag annonserer EU og USA en avtale som innebærer at USA vil forsyne Europa med ytterligere 15 milliarder kubikkmeter med flytende naturgass (LNG) i 2022.

Samtidig planlegger Tyskland å bli nærmest uavhengig av russisk olje i 2022 og russisk gass i 2024, ifølge Bloomberg.

Dramatiske grep må til for at EU skal klare å vri seg ut av avhengighetsforholdet til Russland: Rundt 40 prosent av all gass som brukes i EU kommer fra Russland. I Tyskland er andelen nesten 60 prosent.

EU har som mål å øke importen av LNG som ikke kommer fra Russland med 50 milliarder kubikkmeter i løpet av 2022. På denne måten kan de kutte gass-avhengigheten til Russland med to tredjedeler innen året er omme.

Les også: Stoltenberg: - Putin har gjort en stor feil

Full oljestopp i russisk rørledning

Prisen på et fat brentolje har steget fra like under 100 dollar til 122 dollar den siste uken.

Nyhetene om en LNG-avtale mellom USA og Tyskland gjør imidlertid at oljeprisen synker fra 119 fredag morgen til 116 klokken 10.22.

De siste par dagene har en rekke hendelser preget oljeprisen:

  • Spekulasjonene rundt en embargo av russisk olje fra EU har vært blant de største bidragsyterne til prisstigningen. USA og Storbritannia har tidligere tatt liknende grep, og enkelte EU-medlemsland - inkludert Sverige - har tatt til orde for en russisk oljestans. Etter torsdagens møte ser det ikke ut til at det blir noen import-boikott med det første.
  • En russisk rørledning stanset oljeleveransene fullstendig onsdag på grunn uvær. Kazakhstan sender daglig 1,4 millioner fat kaspisk olje hver dag til Russland gjennom rørledningen CPC. Mange har fryktet at denne oljen forsvinner fra et allerede stramt markedet i flere uker og måneder.
  • I Kina herjer koronapandemien igjen. Det største smitteutbruddet siden Wuhan 2020 gjør at noen oljeraffinerier tar ned aktiviteten noe. Samtidig gjør massive restriksjoner i flere provinser at forbruket av olje holdes nede på kort sikt.

Les også: Advarer om dieselsjokk fra Putin: – Ekstremt stramt

Putin-beskjed gjorde at gassprisene skjøt i været

Prisen på gass i Europa har stabilisert seg på rundt 106 euro per megawattime på den nederlandske TTF-børsen fredag etter avtalen mellom EU og USA.

Onsdag sa Russlands president Vladimir Putin at Russland kun ville ta betalt i sin egen valuta - rubler - for å eksportere gass til Europa. Det gjorde at gassprisene hoppet til 133 euro på et tidspunkt.

– Jeg har besluttet å implementere et sett med tiltak for overføring av betaling i russiske rubler for våre gassleveranser til land som ikke er vennligsinnede, sa Putin i en TV-overført regjeringskonferanse onsdag.

Russland ser heller ikke bort ifra å akseptere bitcoin som betalingsmiddel for olje og gass fra såkalte vennlige land.

EU har avvist Putins krav, og sier det er uaktuelt å la Russland bruke energi til utpressing av Europa.

– Dette vil være en ensidig beslutning og et klart kontraktsbrudd, og det vil være et forsøk på å omgå sanksjonene, sa Ursula von der Leyen i forkant av EUs toppmøte i Brussel torsdag.

Les mer: Norges Bank setter opp renten - spår syv nye økninger