Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

USA og Japan i full valutakrig

Japan og USA krangler så busta fyker om kursen på dollar og yen. I markedet beskrives forholdene som en ren valutakrig.

Ryktene går tett om at Bank of Japan har begynt med intervensjoner i markedet igjen, etter at dollaren har svekket seg på bekostning av yen de siste dagene. På kort tid har dollar/yen-kursen falt fra 115 til 110.

I kjølvannet av G7-møtet i september der det ble fremsatt krav om større fleksibilitet i valutamarkedet, har stemningen holdt seg rolig. Det siste kursfallet har imidlertid fått striden mellom de to økonomiske lokomotivene til å blusse opp igjen.

Kursbevegelsene i løpet av natten tyder på at Bank of Japan intervenerte for tredje gang denne uken.

- Det er en drakamp mellom japanske og amerikanske interesser. Fundamentalt ligger det til rette for en sterkere yen, men Japan ønsker å motvirke dette. Spørsmålet nå er om markedet er villig til å ta kampen mot den japanske sentralbanken, sier valutaanalytiker i DnB Markets, Eirik Larsen, til TV 2 Nettavisen.

Bank of Japan har gjennom hele året kjøpt dollar og spadd ut yen. Japansk eksportindustri er helt avhengig av en svak yen for å fortsette veksten som holder landets økonomi oppe.

- Markedet er av den oppfatning at yen må styrke seg fordi ø konomien går bedre. Samtidig har det vært økt fokus på det japanske aksjemarkedet. Det strømmer nå valuta inn i landet. Det er mulig at Bank of Japan klarer å motvirke dette på kort sikt, men lenger fram i tid må vi regne med en sterkere yen, sier Larsen.

Følg utviklingen i valutakursene her.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!