USA-tall løftet børsen

Oslo Børs fikk en flat start på dagen, og lite skjedde før det kom positive makrotall for den amerikanske økonomien.

15.06.04 16:23

Inflasjonen i USA er fortsatt moderat, ifølge ferske tall. Det demper frykten for rentehopp, og nyheten ga Europa-børsene et spark bak.

Den såkalte kjerneinflasjonen, som er konsumprisindeksen justert for mat og energivarer, steg med 0,2 prosent i mai. Det er helt i tråd med det analytikerne på forhånd hadde anslått.

Nyheten var nok til å gi både Oslo Børs og andre europeiske børser et løft tirsdag ettermiddag. Hovedindeksen i Oslo endte til slutt opp 0,2 prosent til 195,80 poeng.

Optimismen ga oppgang på mellom 0,4 og 0,6 prosent på børsene i Stockholm, Frankfurt og London.

I Oslo trakk aksjer som Norsk Hydro, Statoil, og DnB NOR opp.

Hydro og Statoil endte opp med henholdsvis 0,4 og 0,3 prosent, etter at oljeprisen tok til å stige tirsdag ettermiddag på nyheten om en bombe som har skadet en rørledning i Irak.

En rekke IT-selskaper hadde også en god dag. Fast Search & Transfer og Ementor endte begge i pluss.

Aker Yards trekker opp etter at verftet Masa-Yards har fått en kontrakt på 274 millioner euro. Verftet skal bygge et cruiseskip for hotellkjeden Four Seasons.

Det dreier seg foreløpig om en intensjonsavtale i denne omgang, men utsiktene til en milliardkontrakt med selskapet Ocean Development Group er gode nyheter for verftsarbeiderne ved Kværner Masa Yards i Finland. Aksjen endte opp 1,6 prosent.

Telenor har vært i fokus på børsen, etter at det ble klart at en fersk dom i Oslo tingrett kan gi Telenor svimlende 2,4 milliarder kroner i spart skatt. Telenor har selv varslet at de ikke vil inntektsføre skattegevinsten, før det blir klart at staten ikke vil anke beslutningen. Aksjen startet med oppgang på 0,9 prosent, men klokken 12 var oppturen snudd til nedtur på 0,4 prosent. Til slutt endte dagen uendret for Telenor-aksjen.

Blant taperne tirsdag kan nevnes cruiseselskapet RCCL, Frontline og Ekornes.

Følg utviklingen på børsen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.