*Nettavisen* Økonomi.

USAs dummeste skatter

Foto: Scanpix

I USA risikerer du å måtte betale skatt på narkotika, brus, kortstokker - og hvis du er idrettsstjerne fra Chicago på besøk i California. Se de merkeligste skattene her.

05.04.04 12:02

Synes du det norske skattesystemet er vanskelig å forstå, er det enda vanskeligere å holde tunga rett i munnen i USA. Supermaktens skattesystem varierer fra stat til stat, og enkelte ganger fra by til by, med enkelte innslag av pussige bestemmelser.

Narko-skatt
Ifølge CNN må du i 11 stater betale skatt dersom du er i besittelse av narkotika. I blant annet Alabama, North Carolina og Nevada risikerer du å måtte punge ut med narkoskatt.

I North Carolina kan du gå på skattedirektoratet og betale skatten, mot at du får klistrelapper til å sette på stoffet. Klistrelappene viser at du har gjort opp for deg. Og du trenger ikke være redd for at de ansatte i skattemyndighetene sladrer til politiet, for du må ikke identifisere deg.

Til tross for at du er sikret anonymitet, er det bare 77 personer som frivillig har betalt denne skatten i North Caolina siden 1990. Stort sett innkreves narkotikaskatten fra personer som blir tatt av politiet uten klistrelappene i orden. Denne skattesmellen kommer i tillegg til straffen de får for å være i besittelse av ulovlig stoff.

Skatt på sexsalg
I Utah, der mormonerne står sterkt, blir du skattelagt dersom du driver en forretningsvirksomhet av seksuell art.

Eier du en virksomhet der nakne eller delvis nakne personer utfører en form for service, må du betale ti prosent skatt på inntekter fra både inngang, varer, mat, drikke og tjenester.

Sports-skatt
Etter at Chicago Bulls vant over L.A.Lakers i 1991, innførte California skatt på inntektene idrettsutøvere fra Chicago har i vestkyst-staten. Chicago var raske med å gjøre det samme, og per i dag har de fleste stater med profesjonelle idrettslag en slags idrettsskatt.

For eksempel må idrettsutøvere på besøk i Cincinnati betale 2,1 prosent skatt av alle inntekter de har i løpet av besøket.

Skatt på stjerneskudd
I West-Virginia må selskaper som selger stjerneskudd og krimskrams betale en spesiell avgift. Dermed må du legge til seks prosent skatt på toppen av nyttårsaften-budsjettet.

Kortstokk- og gambler skatt
Har du planer om å kjøpe en kortstokk i Alabama, må du regne med å betale en ekstra slant. For dersom du kjøper en kortstokk med maks 54 kort, kommer en skatt på 10 prosent på toppen av innkjøpet. For å slippe unna skatten, kan du enten kjøpe kortene i en annen stat, eller kjøpe en kortstokk med en ekstra joker.

I de fleste stater der gambling er lov, må du regne med å måtte betale skatt på det du vinner. Men i enkelte stater må du betale en gamler-skatt, uansett om du spiller eller ei. Dette gjelder blant annet i Pennsylvania, West Virginia, Illinois og Oklahoma.

Den velkjente blåbær-skatten
Norske blåbær-entusiaster kan prise seg lykkelige over at ikke regjeringen er inspirert av Maine i den nye skattereformen.

For i østkyst-staten må alle som dyrker, kjøper, selger, bearbeider eller arbeider med blåbær på en eller annen måte betale 3,25 cent i skatt per pund med bær.

Pels-skatt
I Minnesota, der vintrene er kalde, må du regne med å måtte betale skatt på pels. Det er fordi selskaper må betale 6,5 prosent skatt på alle inntekter fra pelssalg, i tillegg til forsendelse og omkostninger. Men dette gjelder kun for klær som inneholder tre ganger så mye pels som det nest dyreste stoffet.

Skatt på mineralvann
I Chicago må du betale ni prosent skatt på brus kjøpt fra dispenser. Skal du spare penger, bør du kjøpe samme mineralvann i flaske. Da slipper du unna med bare tre prosent skatt.

Moro-skatt
Enkelte stater opererer også med en moro-skatt, der du må betale skatt på for eksempel konsertbilletter. Skatten gjelder ved arrangementer der flere enn 750 til 1000 personer deltar.

Moro-skatten risikerer du å måtte betale i Massachusetts, Virginia og Maryland, i tillegg til i byer som New Orleans.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.