LOS ANGELES (Nettavisen): USAs sentralbank holdt som ventet styringsrenten uendret på intervallet mellom 2,25 og 2,50 prosent onsdag.

President Donald Trump har lenge presset på for at sentralbanken skal kutte renten. Han fikk ikke viljen sin nå, men sentralbanken signaliserer at kutt kan komme i tiden fremover, uten at de spesifiserer når.

Et av bankens styremedlemmer var uenig i sentralbankens avgjørelse. Vedkommende mente renta burde kuttes allerede nå for å holde økonomien i gang i usikre tider.

Som ventet

Etter onsdagens rentemøte kunngjorde sentralbanken at inflasjonen vil fortsette å ligge lavt ut året og ende på under inflasjonsmålet på 2 prosent. Den varsler også at den er villig til å begynne med rentekutt hvis det trengs for å beskytte amerikansk økonomi mot handelskonflikter og andre trusler.

Banken peker også på at finansmarkedene forventer at inflasjonen vil avta, noe som skaper bekymring fordi det kan bli en selvoppfyllende profeti.

Det var på forhånd ventet at sentralbanken ville holde styringsrenten uendret, men at de ville varsle at renten skulle ned. I sin morgenrapport onsdag, skrev Handelsbanken dette om hvorfor markedet ventet rentekutt framover.

- Årsaken er blant annet den intensiverte handelskrigen mellom USA og Kina, som bidrar til å svekke de økonomiske utsiktene. Vi har også sett svakere tall fra amerikansk arbeidsmarked, lavere inflasjon og svekkede inflasjonsforventninger den siste tiden.

Truet med sparken

Sentralbanken i USA hevet renten sist i desember, noe som var fjerde rentehevingen i 2018.

Donald Trump har gjentatte ganger kritisert avgjørelsen om å heve rentene, og denne uka hintet presidenten om å sparke sentralbanksjef Jerome Powell.

- Vi får se hva han gjør, svarte Trump da en journalist tirsdag lurte på om han tenkte på å fjerne Powell.

- Jeg er totalt uenig med ham. Jeg er ikke fornøyd med hva han har gjort, sa Trump i et intervju med ABC søndag, ifølge The Guardian.

Det er uklart om Donald Trump har myndighet til å sparke sentralbanksjefen. Rådgivere ved Det hvite hus skal ha sterkt frarådet presidenten å ta grepet, ettersom det vil ryste allerede skjøre markeder.

Trump utnevnte Jerome Powell til stillingen i 2017. En sentralbanksjef skal være helt uavhengig til å sette renten basert på økonomiens behov, ikke hva som tjener interessen til politikere.

Trump har tidligere forsøkt å påvirke sentralbanken ved å nominere to støttespillere til styret, et trekk han ikke har lykkes med.