Utålmodige etter ny Statoil-sjef

Fem måneder etter at Statoil-sjef Olav Fjell måtte gå, begynner de ansatte i selskapet å bli utålmodige etter å få fyllt topplederstolen. Onsdag kan en ny sjef være på plass.

Statoils styreformann, Jannik Lindbæk, uttalte før jul at det hastet med å få en ny konsernsjef på plass i Statoil. Han har antydet at dette skulle skje før resultatet for 2003 legges fram. Det skjer 11. februar.

- Vi begynner å bli utålmodige. Det hadde vært det beste om vi fikk dette på plass så snart som mulig, sier nestleder i Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF) i Statoil, Oddvar Haugvaldstad, til NTB.

Lukket
Hodejegerfirmaet Egon Zehnder har fått oppdraget med å finne Olav Fjells etterfølger. Et utvalg på tre bestående av Lindbæk, Kaci Kullmann Five og Heidi Bakke er med i hodejakten. Så langt har det ikke lekket ut et eneste lederkandidatnavn fra gruppen.

- Vi har en avtale med ledelsen om at vi ikke kommenterer lederkandidater. Det kan virke ødeleggende på prosessen, sier Haugvaldstad.

Negativt
Siden Fjells avgang har Statoil vært fulgt av negative nyheter. Selskapet startet selv en gransking av mulige ureglementære utenlandstillegg i fjor høst. Fem sjefer i selskapets internasjonale virksomhet skal ha mottatt tillegg de ikke hadde krav på. Saken er under gransking ved Skattekontoret for utenlandssaker.

Det nye året hadde så vidt begynt før det ble klart at Statoil hadde problemer med tidsplanen på boreprosjektet på Kristin-feltet. I tillegg måtte selskapet hyre inn norske arbeidere for å fullføre byggingen av stigerørsbalkongen og flammetårnet til Kristin-plattformen.

Det spanske verftet Dragados fikk i utgangspunktet kontrakten for 300 millioner kroner. Protestene var høylytte fordi selskapet på samme tid tildelte Dragados kontrakten på prosessanlegget til Snøhvit.

Samtidig fortsetter etterforskningen av Statoils Iran-avtale i Økokrim.

Avklaring
Under vinterens mange negative nyheter har det vært stille fra Statoils konstituerte konsernsjef, Inge K. Hansen. Han har selv uttalt at han er interessert i å forbli i sjefsstolen på Statoils hovedkontor på Forus.

- Han venter nok på en avklaring han også, mener Haugvaldstad. Etter en uttalelse fra en tillitsvalgt om at den nye sjefen ikke bør hentes fra Østlandet, vil Haugvaldstad ikke si noe om hva slags sjef de ansatte håper på. Klokken 10.00 onsdag skal de tillitsvalgte orienteres om årsresultatet. NOPEF-lederen håper det kommer en tilleggsnyhet om ny sjef.

- Vi forventer å bli informert før nyheten slippes offentlig, sier Haugvaldstad.

I tillegg til Hansen er blant andre Norske Shells sjef Johan Nic. Vold, DnB-sjef Svein Aaser, tidligere Statoil-direktør Terje Vareberg og Tom Ruud som sitter i Nordeas konsernledelse, blant hete kandidater til Statoil-stillingen.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.