Gå til sidens hovedinnhold

- Utenkelig med rentehopp

Det er bred enighet blant økonomene om at Norges Bank ikke vil heve styringsrenten på dagens rentemøte.

Av de ni største analysehusene tror kun Handelsbankens økonomer at sentralbanksjef Svein Gjedrem vil heve renten onsdag. De øvrige ser ikke for seg noen endring før ved rentemøtet i november, ifølge en sammenstilling foretatt av TDN Finans.

Terra Securities tror imidlertid ikke neste rentehopp vil komme før i første kvartal 2006.

Sterk krone, lav prisvekst
- Hadde kronen vært sterkere og prisstigningen høyere enn anslått i sist inflasjonsrapport, kunne det vært mulig med en renteøkning nå. Men slik situasjonen er i dag, er det helt utenkelig, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Siden sist rentemøte i august har kronen styrket seg ytterligere mot euro. Sluttkurs for én euro 11. august var 7,88 kroner, mens den 19. september var nede i 7,77 kroner.

Kjerneinflasjonen er fortsatt under banen Norges Bank skisserte i sin siste inflasjonsrapport.

På november-møtet anslår Juel og hans kolleger i blant annet DnB NOR, Fokus Bank og First Securities at styringsrenten vil heves med 0,25 prosent.

Ingen ny utvikling
DnB NOR Markets påpeker i en rapport at Norges Bank ved forrige rentemøte langt på vei hadde samme budskap som i slutten av juni, at renten skulle opp i små og ikke hyppige skritt. Siden den gang har det ikke kommet ny informasjon som trekker i retning av raskere oppgang.

Sentralbanken hadde heller ikke vurdert å endre styringsrenten ved møtet for seks uker siden.

«Samtidig ble det gjentatt at hovedstyret mente renten bør ligge i intervallet 1,75 til 2,75 prosent frem til neste inflasjonsrapport den 2. november», skriver DnB NOR Markets.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken