ARENDAL (Nettavisen): Fra 15. til 19. august går Arendalsuka 2022 av stabelen. Da blir hele Arendal snudd på hodet etter storinnrykk fra inn- og utland, hvor deltagerne møtes for «å lytte til, debattere og løse dagens og morgendagens samfunnsutfordringer», som det står å lese på hjemmesiden.

– Arendalsuka forventer stort trykk i neste uke. Per i dag er det påmeldt rundt 1375 aktører, som inviterer til mer enn 1700 debatter på rundt 130 ulike arrangementssteder og drøye 200 stands. Det er over 60 prosent opp fra fjoråret, og 37 prosent fra toppåret 2019. Vi er svært glade og ydmyke over alle som ønsker å bidra til å sette våre samfunnsutfordringer på agendaen, og sammen finne løsninger for morgendagens utfordringer, skriver prosjektleder Tone Skindlo Taraldsen i en e-post til Nettavisen.

– Villig til å betale

Årets Arendalsuka vil altså slå alle rekorder fra tidligere av. Da er det flere som ser sitt snitt til å ta godt betalt for å leie ut til tilreisende gjester i Arendal. Jan Morten Eskilt og kona Kine Brasil er blant dem som får en klekkelig sum for å leie ut boligen sin. De eier den fasjonable villaen «Sophienborg» som ble brukt til innspillingen av «Mesternes Mester» i 2020.

– Vi fikk det samme som i fjor. Det vil si rundt 200.000 kroner for en uke. De som skal benytte seg av boligen får den allerede søndag, dagen før Arendalsuka. Vi leier uansett ikke for mindre enn en uke. De som leier huset har tilgang til 15 soveplasser, men har også muligheten til å ha arrangementer på eiendommen, sier Eskilt til Nettavisen.

– Hva er det som rettferdiggjør en slik pris for noen dager?

– Når du ser hotellpriser i Oslo som lå på 2000 kroner og nå er satt til 4000 kroner, hvorfor skal man betale mindre på Sørlandet da, når markedet er villig til å betale? Det har vært rift om å få leie ut boligen vår under Arendalsuka, og vi var tidlig ute med å spikre en avtale. Den hadde vi på plass allerede i oktober i fjor, svarer Eskilt, som ikke ønsker å avsløre hvem som har sikret seg den store villaen på 455 kvadratmeter med blant annet svømmebasseng på terrassen. Han er en av gründerne bak selskapet OSM, som regnes som en av Arendals aller største gründersuksesser.

Bekymret arrangør

Tidligere i sommer var imidlertid Skindlo Taraldsen ute i lokalavisen og uttrykte bekymring over de høye utleieprisene, som ifølge Agderposten lå på alt ifra 10.000 til 60.000 kroner for tre eller fire netter. Prosjektlederen sa da at hun hadde fått vite at priser mellom 30.000 og 60.000 kroner ikke var uvanlig.

– Store, private selskaper som besøker oss har både ressurser og penger til å betale for seg, men de aller fleste som kommer har begrensede budsjetter. Det er disse aktørene som danner grunnfjellet vårt. Det blir så dyrt at noen må vurdere deltakelsen, sa prosjektlederen til Agderposten.

Les også: Fredrik Solvang bladde opp 17 millioner for leilighet i luksusprosjekt

Hun utdyper overfor Nettavisen hvile prisklasser det var snakk om.

– Det stemmer nok at noen betaler 40.000-60.000 for å leie et hus under Arendalsuka. Vårt inntrykk er at de utleieobjektene som tar slike summer er store hus som ligger i gangavstand til sentrum, der det er plass til mange overnattende og at husene også benyttes til sosiale samlinger under uka. Vårt inntrykk er at de fleste ligger på mellom 15.000-25.000 for en uke. Da jeg sjekket Finn.no på fredag, lå det hus til leie i alle prisklasser, også mange fra 7.500-10.000. Det finnes også rimelig overnatting i nærheten, blant annet på Hove leirsenter, 20 minutter fra byen.

– Hvis vi opplever at prisnivået øker i tiden fremover, vil vi prøve å appellere til nøkternhet hos utleierne. Men per i dag finnes det boliger i alle prisklasser. Det er viktig for oss at alle skal ha råd til å delta, sier Skindlo Taraldsen.

Priser seg ut

Agderposten har også nevnt tidligere i sommer at en utleier ønsket å leie ut boligen sin til 111.500 kroner for fire netter. Det var en bolig med plass til åtte gjester. Da avisen tok kontakt ble imidlertid prisingen raskt fjernet fra Airbnb. Eskilt, som erkjenner at han er blant de heldige, har fått med seg «snakkisen» om utleieprisene i byen under årets største arrangement.

– Det er mange som prøver seg. Flere gikk ut ekstremt, men måtte etter hvert droppe ned på prisen. Det er også noen som endte opp med å ikke få leie ut. Hvis du er for grådig, kan det fort gå gærnt, sier Eskilt.

Les også: Det er trist at det ikke kan skrives ut nyvalg

Nettavisen har også snakket med en kilde med god kjennskap til utleiemiljøet i Arendal som bekrefter at etterspørselen til årets arrangement har vært enorm. Vedkommende forteller at det er spesielt en ting som stikker seg ut som ekstra attraktivt.

– Jeg har ikke sett større etterspørsel enn for i år. Alle er veldig klare etter pandemien, og stikkordet som går igjen hos leietakerne er beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet. Folk har vært veldig på i hele år, allerede fra og med januar. Det blir et høyt tempo under årets arrangement, og da ønsker de fleste å bo så nærme sentrum som mulig. Området Hisøy er spesielt populært, forteller vedkommende som ønsker å være anonym.

Nettavisen og Avisa Oslo har ansvaret for Ungdomspartilederdebatten under Arendalsuka. Se promoen her:


100.000 kroner

Kilden forteller at det også er populært å booke restauranter for store summer, slik at man har et møtested for å holde arrangementer under hele Arendalsuka.. Restauranten Symposium Bar & Grill er for øyeblikket den ene restauranten som har svart på Nettavisens henvendelser.

– Vi har leid ut til samme firma i år som vi gjør hvert år. De benytter fritt våre lokaler fra klokken 08.00 til klokken 24.00, fra og med mandag til og med fredag for debatter og arrangementer. Det er imidlertid viktig å presisere at dette ikke er betaling for bordreservasjon, men som leie av et møtelokale. Dette betaler de 100.000 kroner for. Arendalsuka gir en god boost på økonomien før byen går i dvale, skriver daglig leder, Eli Ann Bilibas Gundersen, i en e-post til Nettavisen.


Hotellene i Arendal er også forberedt på storinnrykk, og hvis man ikke har fulgt med i timen etter fjorårets arrangement, så har man vært for sent ute i ett år allerede.

– For Arendalsuka begynner vi alltid innbooking etter Arendalsuka som har vært. Det vil si da Arendalsuka 2021 var ferdig, begynte vi innbooking for 2022, så i løpet av september/oktober 2021 var alle bekreftelser sendt ut og alt booket for 2022. Når det gjelder romprisene, så har vi vanlige høysesong-priser under Arendalsuka som for eksempel i juli, som også er høysesong. Vi har ikke høyere priser under Arendalsuka, vi ligger da på samme prisnivå som i juli, forteller konstituert daglig leder i Clarion Hotel Tyholmen, Ingrid Elisabeth Zaar, til Nettavisen.