Gå til sidens hovedinnhold

Utøya-ofre kan få 4,7 millioner

Ap åpner for full erstatning til Utøya-ofrene.

Arbeiderpartiet åpner nå for at de hardest rammede ofrene fra 22. juli-angrepene skal kunne få høyere erstatningsutbetaling enn taket regjeringen opprinnelig gikk inn for.

I særskilte tilfeller bør man kunne gå gjennom det nye erstatningstaket på 4,7 millioner kroner, sier Aps Sigvald Oppebøen Hansen til VG.

- De aller fleste vil bli dekket av den nye grensen. Men det kan finnes helt spesielle tilfeller, og da må det kunne vurderes å gå ut over taket i ordningen. Vi ber nå regjeringen om å utrede dette raskt og fremme et forslag når det nye lovforslaget om meget kort tid kommer til Stortinget, sier Hansen.

Sigvald Oppebøen Hansen som er medlem av Stortingets justiskomité, sier han har bred støtte i Aps stortingsgruppe for en slik ordning.

Det var Fremskrittspartiet som i juni i fjor fremmet forslaget om å bedre rettighetene til voldsofre, og hevingen av erstatningstaket fra 3,2 til 4,7 millioner kroner ble en del av forslaget. Lovendringen skal vedtas før rettssaken mot Anders Behring Breivik starter den 16. april, og vil ha tilbakevirkende kraft til 1. januar 2011.

Opposisjonen: - 22. juli-kommisjonen en sovepute

Opposisjonen på Stortinget er kritisk til at myndighetene viser til 22. juli-kommisjonen nesten hver gang de får vanskelige spørsmål om terrorhendelsene.

- Det er blitt en trend der spørsmål blir avvist. Den trenden er jeg bekymret for, sier leder i KrF og i Stortingets 22. juli-komité, Knut Arild Hareide, til Bergens Tidende.

Avisa har gjennomgått mediearkivet Retriever og egne intervjuer og funnet ut at spørsmål om beredskap, bemanning, responstid og forebygging blir avvist med begrunnelsen at forholdene skal undersøkes av granskingskommisjonen, og at de derfor ikke kan kommenteres nå.

- Jeg forstår at det er spørsmål der det er naturlig å vente på 22. juli-kommisjonen. Men den må ikke bli brukt som unnskyldning, sier Hareide.

Venstreleder Trine Skei-Grande mener systemet er preget av engstelse, mens leder i justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), kaller kommisjonen en sovepute.

- Vi har advart lenge mot at kommisjonen kan bli en sovepute mot kortsiktige tiltak og endringer som vil styrke beredskap og sikkerhet. Det er åpenbart at det er det som har skjedd. Vi stortingspolitikere får stadig til svar at vi må vente på granskingsrapporten, sier Sandberg.

KrF-leder i Sarpsborg melder seg ut av partiet

Sarpsborg (NTB): Inger Marit Sverresen trekker seg som KrF-leder i Sarpsborg og melder seg ut av partiet etter de omstridte uttalelsene til en foredragsholder på et KrF-møte i januar.

- Det er ikke partiet som vraker meg, jeg vraker KrF, sier Sverresen til NRK.

På møtet hevdet forfatter Per Haakonsen blant annet at Alexander Kielland-ulykken og massakren på Utøya var advarsler fra Gud. Sverresen var en av flere i lokalpartiet som ikke tok avstand fra uttalelsene. Partileder Knut Arild Hareide var på sin side blant dem som markerte sin avsky.

1. februar ble det klart at Sverresen ble vraket av valgkomiteen i Sarpsborg KrF. På årsmøtet tirsdag kveld kom det et benkeforslag om at Sverresen skulle fortsette som leder, men det var før hun selv kunngjorde at hun ville melde seg ut av partiet.

- Jeg har mistet gløden som trengs for å fortsette. Mennesker som tidligere har støttet meg, sier nå at navnet mitt er blitt en belastning på grunn av mediestormen. Da er det ikke rom for å fortsette, sier hun.

Sverresen sier at hun bare har brukt ytringsfriheten, og at utfallet av saken er trist. Heller ikke på årsmøtet tirsdag ville hun ta klar avstand fra Haakonsens omstridte foredrag. (©NTB)