*Nettavisen* Økonomi.

Utrivelig it-dag på børsen

Ementor-aksjen stupte og dro med seg resten av it-Norge på børsen onsdag. It-indeksen er nå lavere enn ved årsskiftet. I samme periode har hovedindeksen steget 27 prosent.

20.10.04 16:34

It og teknologi er i fokus på børsen onsdag. Før børsåpning vakte Ementor oppstuss da selskapet både la fram kvartalstall, meldte om sjefsbytte og varslet en emisjon på inntil 300 millioner kroner.

Oslo Børs var ikke fornøyd med detaljeringsgraden i den informasjonen som ble gitt i emisjonsmeldingen, og innførte børspause før børsåpning. Ordreboka vista da at Ementor lå an til et kraftig kursfall.

Klokka 12.30 ble børspausen opphevet etter at Ementor presiserte hvordan tegningskursen skal fastsettes i emisjonen. Selskapet dropper en planlagt book-building, og velger i stedet å fastsette kursen ut fra en helhetsvurdering etter børsslutt onsdag

Aksjekursen stupte over 40 prosent etter at handelen ble gjenopptatt. Kursen hentet seg litt inn igjen etter at Ementor meldte at selskapet er i ferd med å hale i land en storkontrakt med Helse Sør, og sluttet 40,2 prosent ned til 2,45 kroner.

Det betyr at landets ledende it-konsulentselskap nå har en markedsverdi på beskjedne 568 millioner kroner. Aksjekursen har ikke vært lavere siden begynnelsen på 90-tallet.

Mange aktører i aksjemarkedet mener kursfallet ble unødig stort fordi Ementor forvirret markedet. Konsernsjef Arne A. Jensen opplyser til TDN Finans at det var tilretteleggerne DnB NOR Markets og ABG Sundal Collier som anbefalte den framgangsmåten som ble valgt fordi Ementor ikke hadde noen emisjonsfullmakt fra generalforsamlingen.

Resten av it-sektoren gikk også på en smell onsdag etter at Motorola la fram skuffende tall etter børsslutt i New York tirsdag. Selskapet er dessuten i ferd med å miste andreplassen blant verdens største mobiltelefonprodusenter til utfordreren Samsung, og aksjekursen falt 4,6 prosent i etterhandelen.

It-klimaet ble ikke bedre av at Tele2 og Ementor-konkurrenten TietoEnator presenterte skuffende svake tall onsdag morgen.

It-indeksen ved Oslo Børs endte over 3 prosent ned til 85,17 poeng. Det er cirka 12 prosent lavere enn toppnivået i sommer, og såvidt lavere enn nivået ved siste årsskifte. I samme periode har hovedindeksen ved Oslo Børs lagt på seg med 27 prosent.

Kursfallet onsdag er bredt fordelt over hele it-fjøla. Tandberg falt halvannen prosent, mens Opera falt 6 prosent og EDB endte 4,7 prosent ned. Telekjempen Telenor opplevde et kursfall på 1,4 prosent.

Blant tungvekterne er det Frontline som trekker børsen mest ned onsdag med et verdifall på 2,8 prosent. Statoil detter 2,1 prosent, omtrent det samme som Storebrand og Yara.

Blant børsvinnerne onsdag er Norwegian, som for en gangs skyld steg. Ved børsslutt var kursen 1,8 prosent opp til 8,35 kroner. Det gir flyselskapet en børsverdi på like under 150 millioner kroner.

Hovedindeksen endte 1,42 prosent ned til 217,08 poeng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.