*Nettavisen* Økonomi.

Utvannet kjøttpålegg i butikkene

Helt lovlig kan påleggsprodusentene spe ut kjøttpåleggene, slik at du får mindre kjøtt i pålegget ditt. Så den varen du trodde var billig og bra, kan inneholde svært lite kjøtt.

03.11.03 09:57

Stoffet difosfat eller andre regulatorer blir tilsatt for å binde vann til kjøtt. Det er også slike stoffer som gjør kjøttpålegget glinsende, skriver VG.

Avisen har undersøkt et lite utvalg av påleggsprodukter med tanke på hvor mye kjøtt, vann og vannbindende stoffer produktene faktisk inneholder. Forskjellene viser seg å være relativt store.

Generelt kom hermetiske påleggsvarer dårlig ut. I «Picnic»-skinken fra Stabburet er ikke engang halvparten av boksens innhold rent svinekjøtt. Og i servelat fra Spis er det kun 55 prosent kjøtt, resten er vann og andre ingredienser. På salami står det ikke engang oppgitt hvor mye kjøtt som finnes.

Informasjonssjef Nils Ove Bredvold i Norsk Kjøtt viser til en svensk markedsundersøkelse som konkluderer med at forbrukere foretrekker pålegg tilsatt vann, ettersom det blir saftigere og mer smakfullt.

Seksjonssjef for ernæring, Stine Wohl Sem, i Forbrukerrådet ønsker at det på alle pakninger og emballasje fremgår tydelig hvor mye som er kjøtt, vann og andre ingredienser.

Forbrukerrådet har nylig hatt et møte med Opplysningskontoret for kjøtt, der temaet var bedre informasjonen til kundene om innholdet i kjøttprodukter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.