Gå til sidens hovedinnhold

Utvekslings-mareritt

”Du kommer til å bli en del av familien” lover EF High School Year på hjemmesidene sine. - Et mareritt, sier Tine Ekblad om utvekslingsåret med EF.

Ekblad var en av de som tilbrakte et utvekslingsår i den spanske byen Valencia i regi av EF High School Year. Hun var der samtidig som Ingrid Svarstad, som «TV 2 hjelper deg» laget en reportasje om 12. oktober .

«TV 2 hjelper deg» har etter TV-innslaget mottatt en rekke henvendelser fra familier som har mye å utsette på behandlingen de har fått av EF High School Year.

Fikk erter til middag
En av dem er Tine Ekblad som opplevde horrible forhold hos den første vertsfamilien hun bodde hos.

- Vi var tre studenter som bodde hos den første vertsfamilien. Problemet der var rett og slett at vi ikke fikk nok mat. De serverte ofte bare erter til oss. Av og til fikk vi spaghetti med ketchup på, andre ganger ble vi servert ris med ketchup på, sier Ekblad.

Ekblad kontaktet derfor den lokale EF-kontakten i Spania, som skaffet ny familie relativt kjapt.

- Problemet med den nye familien var at de hadde ekstremt mange studenter boende hos seg, og kona i familien sa at det å huse studenter var ”jobben” hennes.

- Hvor mange utvekslingsstudenter bodde hos den nye familien?

- Seks stykker, sier Ekblad.

Hun hadde store forhåpninger til utvekslingsåret.

- Jeg trodde jeg skulle bli en del av familien, og lære både språket og kulturen å kjenne. Men slik gikk det ikke, sukker Ekblad.

Får betaling for studentene
I Spania, Irland og England får vertsfamiliene kompensasjon for å huse utvekslingsstudenter.

- Dette er fordi de ikke har noen tradisjon med utveksling, så i disse landene får vi ikke noen vertsfamilier uten å betale, sier Kirsti Kollenberg i EF High School Year.

Kollenberg sier videre at en vertsfamilie normalt ikke skal ha flere enn to utvekslingsstudenter.

- Studenten blir spurt om det er greit på forhånd dersom de må dele vertsfamilie med en til, sier hun.


Tine Ekblad har inntrykk av at vertsfamiliene i Spania gjør det til et levebrød å ta imot utvekslingsstudenter mot betaling.

Vi konfronterer Kollenberg med henvendelsene fra Spania-studentene, men konkrete enkeltsaker vil hun ikke kommentere.

- Det å huse studenter skal ikke være et levebrød for familien, sier Kollenberg.

Kollenberg sier at organisasjonen mottar svært få klager, og hun oppfordrer derfor alle som har et familiemedlem på utveksling med EF High School Year nå, og som er misfornøyde med oppfølgingen fra EFs side, til å ta kontakt med organisasjonen.

- Har gjort det vi kan
Kollenberg mener at organisasjonen har gjort og gjør en god jobb.

- Når det gjelder de som har kommet hjem til Norge, føler jeg ikke at vi har noenting ubesvart. Vi føler at vi har løst tingene underveis, sier Kollenberg.

Tine Ekblad er sterkt uenig.

- Jeg forstår ikke hvorfor de ikke kan ta selvkritikk. Det må jo bety at de ikke vil forbedre seg på noen måte? sier Ekblad som har følgende råd til kommende utvekslingsstudenter.

- Reis med AFS! De jeg kjenner som har reist med AFS har hatt organisasjonen bak seg hele tiden, og de har fått hjelp til å finne en familie de er fornøyd med.

«TV 2 hjelper deg» følger saken videre, og kommer tilbake med mer.Send oss gjerne tips!

Kommentarer til denne saken