Totalt fire Norgesgruppen-butikker skal teste ut ny teknologi som gjør det mulig å holde nærbutikker åpne lenger enn de har råd til å ha ansatte på jobb.

- Målet er å sørge for at det skal bli enklere for lokalbutikkene å overleve, siden de får lenger åpningstid, sier Hanne Evensen i Kjøpmannshuset, som driver lokalbutikkene Nærbutikken, Spar og Joker.

Kjøpmannshuset ligger under Norgesgruppen, som eier blant annet Kiwi og Meny.

Evensen forteller at dette er et pilotprosjekt i regi av Merkur-programmet. Det er et utviklingsprogram for butikker i distrikts-Norge, og programmet eies av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

- Du går inn i butikken ved å bruke bankkortet ditt, så plukker du med deg de varene du skal ha, og betaler i de selvbetjente kassene på vei ut, forklarer Evensen.

For å komme deg ut, må du skanne kvitteringen.

Frigjør tid

Nå har Norgesgruppen fire delvis ubemannede butikker. I fjor åpnet også Hegna Landhandel i Telemark, som er Norges første helt selvbetjente butikk, som også er døgnåpen.

Her er de fire Nærbutikkene som fra og med i år er delvis ubemannede, og døgnåpne:

  • Lyngdal Landhandel - Flesberg kommune i Viken
  • Svatsum Samvirkelag AS - Gausdal kommune på Innlandet
  • Åmdals Verk Daglegvare AS - Tokke kommune i Telemark og Vestfold
  • Tufsingdal Landhandel AS - Os kommune på Innlandet. Denne åpner neste uke.


- Det blir enklere for lokalbefolkningen å bruke butikken, siden de kan handle når det passer for dem, sier Evensen.

Les også: Hegna Landhandel er Norges aller første døgnåpne, ubetjente butikk

Hun forteller at på mange av de små lokalbutikkene er det få ansatte, de timene av døgnet de er på jobb, kan de bruke mer tid på gjøremål i butikken enn i kassen. Det skyldes at butikkene har selvbetjente kasser, siden de er ubemannet deler av døgnet.

- De får frigjort tid til å fylle på varer og hjelpe kundene.

Se videoen under for å se da Nettavisen besøkte Hegna Landhandel i fjor sommer:

Stoler på kundene

På butikker uten betjening, er det ingen som kan passe på så ingenting går galt eller at ingen stjeler varer. Evensen tror imidlertid ikke det vil være et utbredt problem.

- Det vil alltid være en risiko for at noen misbruker det, men vi har ikke erfart at det har vært stjeling i de ubetjente butikkene frem til nå, sier hun.

Samtidig påpeker Evensen at det er kameraer i butikkene, og man må jo registrere bankkortet sitt for å komme seg inn i butikken.

- Men vi vil aldri kunne greie å unngå stjeling hundre prosent, sier hun.

Les også: Tine gjør stor endring med nye melkekartonger - men du har garantert sett den før

Gode erfaringer

Steinar Fredheim, avdelingsleder i Distriktssenteret og fagansvarlig for Merkur, forteller at totalt åtte Merkur-butikker skal være åpnet i løpet av høsten.

- Hvor lenge skal skal pilotprosjektet vare?

- I utgangspunktet er det en pilot for å høste erfaringer. Vi vil ikke vente så lenge før vi henter erfaring fra butikkene, og etter hvert vil vi se hvilken effekt det har for lokalsamfunnet, sier han.

Fredheim sier det er vanskelig å si konkret hvor lenge de kommer til å teste ut delvis ubemannede butikker, men han tror det kommer til å svare til forventningene.

- Vi ser at Hegna Landhandel har gått veldig bra siden de åpnet. Det er interessant å se hvordan kundene fordeler seg ut over døgnet, og til tider der butikken vanligvis ville vært stengt. Tilgjenglighet er et viktig stikkord, sier han.

Helt selvbetjente butikker eller delvis ubemannede butikker er viktig i distriktene fordi det i noen tilfeller være alternativet til nedleggelse.

- Mange av de minste butikkene har lav lønnsomhet, få ansatte og det er vanskelig å matche åpningstidene og servicen man kan få på større butikker og på kjøpesentre, sier han.

Noen butikker må stenge i 17-tiden, og er dermed ikke tilgjengelig for pendlere og andre grupper som gjerne vil handle på ettermiddag og kveld. Fredheim mener derfor det er en god løsning at den lokale butikken kan være delvis selvbetjent.

Si gjerne din mening i avstemningen før du leser videre, artikkelen fortsetter under.

Flere kjeder satser

I sommer skrev Nettavisen om Coop, som er Norges nest største dagligvarekonsern, som også har valgt å satse på ubemannede butikker.

I fjor åpnet de sin første butikk som er åpen uten at det er ansatte på jobb deler av døgnet, og denne ligger i Bogstadveien i Oslo. Her kan kundene låse seg selv inn i butikken, finne fram varene de vil ha, og betale på de selvbetjente kassene før de går ut.

Les også: Mener Amazon bidrar til å utvikle norsk dagligvarehandel: - Forbrukerne kan glede seg

Denne satsingen velger Coop å trappe opp, og vil ha to nye butikker uten ansatte i deler av døgnet. De utvalgte denne gang er Coop Marked Folkestad, som ligger i Volda kommune, og en Coop Marked i Nedre Eggedal. Sistnevnte, som åpner allerede i oktober, vil samtidig bli omprofilert til Prix.

De sistnevnte to butikkene vil imidlertid ikke ha døgnåpent, kun forlenget åpningstid. Men ny teknologi er spesielt viktig for å beholde butikkene i bygdene.

- Vi har mange butikker ute i distriktene og endel av dem har ikke økonomisk grunnlag for å ha den åpningstiden som kundene forventer. Omsetningen er rett og lett for lav. Dette gjør at butikken kan være åpnet på lik linje med butikkene på større steder, sa Rune Økland, driftsdirektør for dagligvarer i Coop Nordvest, til Nettavisen.

Les også: Kjemperesultat for dagligvarekjempe: Øker omsetningen med over ni prosent

Han tror at vil vil få mange delvis ubemannede Coop-butikker fremover.

Også butikk-kjeden Snarkjøp satser på delvis umbemannede butikker, og åpnet én butikk i Vaksdal kommune på Vestlandet i mai, og skal åpne en i Ullensvang kommune på Vestlandet etter hvert.