*Nettavisen* Økonomi.

Utvikler hjemmetester for koronaviruset - nå skal Nettavisen teste sine ansatte

NY TEST: Vitas har utviklet en hjemmetest for koronaviruset som snart kommer på det norske markedet, forteller Thomas E. Gundersen, administrerende direktør i Vitas.

NY TEST: Vitas har utviklet en hjemmetest for koronaviruset som snart kommer på det norske markedet, forteller Thomas E. Gundersen, administrerende direktør i Vitas. Foto: Vitas

Nå får totalt 1000 ansatte i ulike bedrifter koronateste seg som et ledd i videreutviklingen av tilbudet av en hjemmetest for koronaviruset.

Med støtte fra Norges forskningsråd har Vitas, som er en anerkjent analyselab i Forskningsparken, utviklet og validert en test for covid-19 i tørkede blodflekker. Testen skal tilbys til privatpersoner og bedrifter i løpet av 10-14 dager.

- Vi kan måle antistoffer i blodet mot SARS-CoV-2. Det vi kan måle er IGG - det langvarige antistoffet, som viser om du har hatt koronaviruset for mer enn 14 dager siden, sier Thomas E. Gundersen, administrerende direktør i Vitas, til Nettavisen.

Les også: Korona-kobling: Utbrudd av sjelden barnesykdom i Europas episenter

Videreutvikler hjemmetesten

Selv om testmetoden er både ferdigutviklet og validert, ønsker de nå å teste 1000 personer i ulike bedrifter for å få tilbakemelding om blant annet hvor brukervennlig testen er. Samtidig vil de kartlegge hvor mange som har hatt koronaviruset.

Dette skal flere av Nettavisens ansatte også være med på, og vi vil oppdatere leserne våre med prøveresultatene når det er klart.

- Det er avgjørende for helse og arbeidsplasser at slike tester kommer og blir brukt. Nettavisen vil gjerne bidra til å få hjulene igang igjen så fort som mulig, og så er vi jo litt nysgjerrige også, sier sjefredaktør Gunnar Stavrum.

- Vi skal ta leserne med på erfaringene våre etterhvert, legger han til.

Testen tilfredsstiller de krav som er nødvendige for å kunne tilbys i det norske markedet.

Les også: FHI la frem to korona-rapporter med motstridende smittetall - slik forklarer forklarer de forskjellen

Si gjerne din mening i avstemningen før du leser videre, artikkelen fortsetter under.

Slik fungerer testen

For å kunne teste deg selv, må du først kjøpe pakken med alt du trenger for å gjennomføre den. Så kan du komme i gang.

- Du stikker deg i fingeren, drypper blod på papir, og legger papiret i en pose med tørkemiddel. Posen er både lufttett og lystett, forklarer Gundersen i Vitas.

Klikk på bildet for å forstørre. KIT: Det er disse kitene du får for å teste deg dersom du kjøper koronatesten når den blir tilgjengelig på markedet.

KIT: Det er disse kitene du får for å teste deg dersom du kjøper koronatesten når den blir tilgjengelig på markedet. Foto: Vitas

Deretter sender du testen i posten til Vitas i Forskningsparken, som gjennomfører målingene og vurderer svaret. Resultatet får du etter maks sju dager.

- Resultatene er anonyme, og det er kun den som åpner kittet med hjemmetesten som har tilgang på koden du trenger for å få svar, sier han.

Les også: Legen ber deg stille dette ubehagelige spørsmålet før du inviterer til 17. mai-fest (+)

Gundersen forteller at det er viktig å kunne tilby en slik test om vi skal prøve å komme mer tilbake til normalen igjen.

- Hvis vi skal få samfunnet på bena igjen, er det viktig å vite hvem som har lavest risiko for å bli smittet igjen, forklarer han.

Klikk på bildet for å forstørre. LAB: Her er laben til Vitas, hvor de jobber med koronatesten.

LAB: Her er laben til Vitas, hvor de jobber med koronatesten. Foto: Vitas

Forskningrådet dekker for øvrig 20 prosent av kostnadene til utviklingen og produksjonen av koronatesten, og Vitas fikk gjennomslag for denne støtten kun ti timer etter de søkte 26. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag