– Jeg tipper du får en tre ganger høyere februarregning i år enn i fjor. Januar var vel om lag dobbelt så høy som i fjor. Men så er vinteren over, og det roer seg. Hvis noen er veldig bekymret for de høye prisene, så kan de også velge fastpris, sier direktør for kraftforvaltning Andreas Myhre i Entelios til E24.
Han tror imidlertid prishoppet i januar og februar ikke vil påvirke året som helhet i stor grad, men at vi vil få et normalår. 2020 var imidlertid et unormalt år, hvor snittprisen på strømmen var på ti øre kilowattimen.
Myhre tror prisen kan bli på 35 øre i snitt, som er lavere enn i 2018 og 2019 da prisen var på rundt 40 øre i snitt.
Les også: Disse strømfellene må du unngå: - De prøver å lure forbrukerne
Dyr strøm fredag morgen
Torsdag fortalte Nettavisen om at vestlendinger og østlendinger samme morgen måtte betale mer for strømmen enn noen gang før. Mellom klokken 08 og 09 kostet forbruket deres 2,44 kroner per kilowattime.
Også fredag morgen mellom klokken åtte og ni var strømmen dyr for beboere både i Oslo- og Bergensomrdået. Timeprisen lå på hele 2,57 kroner per kilowattime, utenom nettleie og avgifter. For Østlandet var timeprisen rekordhøy.
Torsdag kveld ble det meldt at prisene ville komme opp i 2,56 kroner per kilowattime, og den reelle strømprisen landet derfor svært nære den spådde prisen. Om prisen endte på 2,56 kroner per kilowattime, ville spotprisen inkludert merverdiavgift blitt på 3,2 kroner - det viser markedsdata fra Nord Pool.
Prisen er ikke like stiv i hele landet. Det skyldes ulikt press i forbruket, ulik kapasitet i forhold til etterspørselen og ulike balanser av import og eksport. Sørlendingene har en timepris på 84 øre, og lenger nord i landet ligger prisen på drøyt 41 øre, ble det meldt torsdag kveld.
I nord holder strømprisene seg ganske stabile gjennom dagen, på rundt 40 øre. I vest og øst faller prisene ned til 1,2 kroner klokken 10, og videre ned mot 60 øre i 13-14-tiden.
Reklame: Denne fastprisavtalen gir deg strøm til kun 24,90 øre
Forbrukerrådet med klar anbefaling.
Nå kommer Forbrukerrådet på banen, og de har en klar anbefaling.
– Vi vet at mange sitter på unødvendig dyre avtaler og kan spare mye ved å bytte til et annet strømsalgselskap. Selve bytte er gjort på få minutter og fikses av selskapet, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket i en pressemelding.
– Vår klare anbefaling er å velge en spotprisavtale med minst 12 måneders prisgaranti. Hvis du bytter avtale på strømpris.no kan du også legge inn varsel når garantitiden er ute, slik at du kan sjekke om selskapet setter opp prisen.
Fraråder fastpris
Byttet av strømavtale er kostnadsfritt, så lenge du ikke bryter bindingstiden i en fastprisavtale. Forbrukerrådet fraråder ellers å velge fastprisavtaler på mer enn ett år. De er dermed enige med Anders Lie Brenna, redaktør for Enerwe.no, som Nettavisen tidligere har pratet med om fastpris.
Undersøkelser Forbrukerrådet har fått gjennomført viser at de fleste forbrukere har et passivt forhold til strømavtalen sin. Bare en av to har byttet strømavtale de siste to årene og kun tre av ti kjenner prisen på strømavtalen sin.
– Norske strømsalgselskaper gjør seg fete på kunder som sitter på dyre og dårlige avtaler, godt hjulpet av uforståelige prising av strømmen, manglende varslinger ved prisøkninger og aggressiv markedsføring, sier Inger Lise Blyverket.
Les også: Ber folk om å ikke lade om morgenen etter skyhøye strømpriser - men har elbilen skylden?
Avtaler dyttes på kunder
– Ikke betal mer for strømmen enn du trenger. Her er det trolig mye å spare for svært mange strømkunder.
Forbrukerrådet fraråder å kjøpe strøm over telefonen, ved dørsalg, på gata eller i elektronikkbutikken. De dyre og dårlige avtalene dyttes på kundene gjennom slikt direkte salg. Kjøper du strøm i butikken, mister du også angreretten på 14 dager.
Les også: Skyhøye strømpriser - eksperten advarer mot denne avtalen