Gå til sidens hovedinnhold

Vaksinegjennombrudd for Pfizer: - En stor dag for menneskeheten

Legemiddelselskapets koronavaksine med veldig positive resultater. Samtidig går børsene rett til værs og kronen styrker seg kraftig.

OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Arbeidet med en global vaksine mot koronaviruset har kommet mange skritt nærmere en løsning. Det skjer etter at legemiddelgiganten Pfizer i samarbeidet med Biontech la mandag frem resultater fra en stor fase 3-studie for koronaviruset.

Les også: Når går kronekursen rett til værs: - En forsmak på hva vi har i vente

Den tredje er den avgjørende fasen i vaksinetestingen. Den viser at vaksinen var mer enn 90 prosent effektiv, noe som er et ekstremt godt resultat og bedre enn ventet.

«Vaksinen viste 90 prosent effektivitet i å forhindre Covid-19 hos deltakere som ikke tidligere har hatt Sars Cov-2-infeksjon», heter det i pressemeldingen.

Studien har hele 43.538 deltakere.

Børs-eksplosjon

Reaksjonene på jubelresultatet har heller ikke latt vente på seg. Børsene steg umiddelbart som følge av nyheten, og Oslo Børs endte opp hele 4,42 prosent. Den store tyske børsenindeksen, DAX, er opp over 5,5 prosent, mens den norske kronen styrker seg til sitt sterkeste på 90 dager. Oljeprisen løfter seg også hele sju prosent. Oljeprisen var også med på å løfte Equinor på Oslo Børs, og endte til slutt opp 7,63 prosent.

Les også: Trenger prøvekaniner: Studie skal undersøke om tran forebygger koronavirus

Kraftig opptur på Wall Street

Kort tid etter åpning var Dow Jones opp hele 1563 poeng, eller 5,5 prosent, noe som gir all-time high. S&P 500 har også en rekordåpning, og var opp hele 3,7 prosent.

Dow Jones endte til slutt opp over 800 poeng, opp 2,95 prosent, mens S&P 500 endte opp 1,2 prosent. Dow Jones-oppgangen er den største på fem måneder.

Flere IT-aksjer er derimot ned på mandag på grunn av vaksinenyheten, og teknologitunge Nasdaq endte ned 1,5 prosent. Zoom Video endte ned over 17 prosent.

Les også: Donald Trump: - Jeg kan også hevde dette

Allerede før vaksinenyheten ble kjent, lå børsen an til en sterk åpning på grunn av at Joe Biden blir erklært til seierherre i presidentvalget i helgen. Dow Futures var opp 400 poeng før Pfizer kom med den positive nyheten.

- En stor dag

- Dette er en stor dag for vitenskapen og menneskeheten. Det første settet med resultater fra vår fase 3 Covid-19-vaksineforsøk har bevist vår vaksines evne til å stoppe Covid-19, sier Albert Bourla, konsernsjef i Pfizer i meldingen.

- Vi når denne milepælen i vår vaksineutviklingsprogram på en tid der verden trenger det mer enn noen gang. Smitteraten når nye rekorder, sykehus er nær overkapasitet og økonomien sliter med å åpne igjen. Vi er gjennom dagens nyheter et betydelig skitt nærmere å gi folk rundt hele verden et viktig gjennombrudd for å avslutte denne globale helsekrisen, legger han til.

Les også: Matematikkprofessor: Sverige kan få 1000 nye koronadøde før nyttår

Kommer til Norge

Pfizer skriver at de regler med å produsere 50 millioner vaksinedoser i 2020 og opp til 1,3 milliarder doser i 2021.

Allerede i forrige måned startet arbeidet med å godkjenne vaksinen for bruk i Europa.

Pfizer har forøvrig en spesialavtale med EU som kan sikre rask levering av vaksinen også til Norge. Vaksinen allerede an til å bli den første vaksinen i Norge, ifølge NRK.

– De regner med at de kan ha nok sikkerhetsinformasjon og informasjon om effekten av vaksinen i tredje uke av november, til at de kan søke om en såkalt EUA – Emergency use authorization, sa Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk til VG i forrige måned.

Reklame

Dette har aldri vært mer populært enn nå

Kommentarer til denne saken