Mens regjeringen har fått kritikk for å ikke skaffe nok vaksiner, er det enkelte land som ligger langt fremme.
Israel har i skrivende stund fullvaksinert 52,7 prosent av befolkningen. I Norge er tilsvarende tall på 4,85 prosent.
Kraftig fall på alle covid-tall
Heldigvis kan den aggressive vaksineringskampanjen skilte med mange gode nyheter.
Ifølge forsker Eran Segal ved Weizmann instituttet, har vaksinen begynt å stagge viruset og dets belastning på samfunnet. I januar hadde Israel en stor smittebølge, godt hjulpet av nye mutasjoner av viruset.
Forskeren har beregnet at R-tallet i Israel nå er på 0,62. Det er 41 dager siden landet gjenåpnet fra en av de strengeste nedstengningene.
Men siden er nær sagt alle over 60 blitt vaksinert, og det er over 90 prosent av dem over 50 år som er vaksinert.
Les mer: Israel byr på gode covid-nyheter, men barna utgjør en avgjørende x-faktor
Utslagene er tydelig:
- 86 prosent færre smittede.
- 73 prosent færre som blir alvorlig syk.
- 91 prosent færre som dør.
Israel har vært et av landene som har vært hardt rammet av pandemien. Med omtrent 9,3 millioner innbyggere har totalt 6093 personer dødd av viruset.
Les mer: Danske forskere slakter EUs vaksineplan
Kan bli redningen for Netanyahu
De gode nyhetene kommer godt med for sittende statsminister Benjamin Netanyahu. Tirsdag er det nok et valg i Israel, etter ulike regjeringsalternativer har slitt med å skaffe flertall i parlamentet. Han har kommet med et sentralt valgløfte: Ingen flere nedstengninger.
– Folk tror at vi skal stenge ned igjen etter valget. Det er ikke aktuelt. Det er ingen behov for det. Land må stenge ned fordi de ikke har vaksiner, sa Netanyahu mandag.
Landet har ligget såpass langt fremme at både Danmark og Østerrike har inngått samarbeid for forskning og produksjon av nye vaksiner.
Israel var tidlig ute med en vaksineavtale med Moderna. Men det har vært Pfizer-avtalen som virkelig har gitt landet en voldsom forsyning av vaksiner.
Les mer: Optimistisk Nordea-rapport: Så lenge vil det gå til vi kan leve normalt
Ved å tilby at Israel, som et forholdsvis lite land, kunne dele helsedata med Pfizer etterhvert som vaksinering foregikk, ble det inngått en egen og rask avtale som sikret landet god tilgang på vaksiner. Det har versert flere påstander om at Israel har betalt en høy pris per dose. Denne prisen er ikke offentlig kjent, men parlamentet godkjente nylig å bruke 6,7 milliarder kroner på innkjøp av vaksine.
I tillegg til god tilgang på vaksiner, har forskere fremhevet det offentlige helsesystemet og Israels kriseberedskap som gode grunner til at utrullingen har gått effektivt for seg. Landet har nå begynt å åpne opp.
Les også: FHI-studie: Britisk virusvariant øker risikoen for sykehusinnleggelse kraftig
Gjennom en innføring av et «green pass», kan personer som er friskmeldt og påvist antistoffer eller fullvaksinert leve mer som normalt. De kan dra på hoteller, restauranter eller ta seg en dukkert i svømmebasseng.
I tillegg har turistland begynt å anerkjenne vaksinepasset fra Israel. Hellas har godkjent at inntil 10.000 israelske turister med vaksinepass besøker landet hver uke.
Ifølge The Times of Israel, er det flere land som vurderer å åpne for vaksinerte israelske turister, som Russland, Italia, Tsjekkia, Litauen, Bulgaria og Kypros. Landet skal også være i forhandlinger med Storbritannia om å utveksle kvoter for vaksinerte innbyggere som vil reise på ferie.
Les mer: Ny måling: I bydelen med skyhøy smitte er vaksineskepsisen størst
Én bekymring gjenstår
Den store bekymringen som gjenstår er unge barn. Det er foreløpig ingen vaksiner som er godkjent for bruk på barn, og dermed uttrykker flere bekymring for at viruset vil fortsette å leve videre blant de yngste i samfunnet.
– Men den utfordringen Israel har, i liket med andre land, er at de ikke klarer å skape flokkimmunitet fordi det foreløpig ikke finnes vaksine for barn og unge i aldersgruppen tolv til 16 år. Denne aldersgruppen utgjør omtrent tolv prosent av befolkningen, sier ambassadør Kåre Aas til Nettavisen.