*Nettavisen* Økonomi.

Valla kan få skylden for rentehopp

LO-leder Gerd-Liv Valla sier det vil bli vanskelig å samarbeide med regjeringen i neste års lønnsoppgjør. Det kan bli skjebnesvangert for landets lånetagere. En sprekk i lønnsoppgjøret kan føre til høyere renter, advarer ekspertene.

21.10.03 13:09

Mandag formiddag ble det klart at LO-lederen ikke klarte å komme til enighet med arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman omkring innføringen av midlertidig ansettelser.

LO trakk seg i går fra Arbeidslivslovutvalget, og varslet samtidig at det kan bli vanskelig å få til et samarbeid under neste års lønnsoppgjør.

Dermed øker usikkerheten rundt moderasjonslinjen. Analytikerne i Nordea Markets mener at spliden mellom LO og regjeringen i verste fall kan legge et ubehørlig press på sentralbanksjef Svein Gjedrem.

- Øker faren for sprekk
- Det at LO går bort fra det inntektspolitiske samarbeidet med regjeringen øker faren for sprekk i lønnoppgjøret. Det oppgjøret vi har foran oss neste vår, er en av usikkerhetsfaktorene i renteutviklingen, sier sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, til TV 2 Nettavisen.

Et brudd i det inntektspolitiske samarbeidet kan gi økt spillerom for de arbeidstagerorganisasjonene som ønsker å prioritere lønnsvekst framfor lav rente.

- Det er ulike syn innad i LO, for ikke å snakke om blant de ulike fagorganisasjonene. Samtidig vet vi at neste års lønnsoppgjør skal ut til uravstemming, og at det dermed må tenkes mer på hvordan medlemmene vil stille seg, sier Bruce.

- Setter samarbeidet i fare
Kjernen i striden mellom LO og regjeringen er Victor Normans ønske om å øke muligheten for midlertidige ansettelser. LO mener lovforslaget vil svekke arbeidstakernes stilling, mens Norman hevder at dette vil gjøre det enklere for bedriftene å ansette nye medarbeidere.

- Et godt partssamarbeid forutsetter respekt for prosessene. Regjeringen setter nå dette partssamarbeidet i fare, kommenterte Valla mandag kveld.

Store utfall
Utfallet av neste års lønnsoppgjør vil kunne medføre store endringer i renteutviklingen, mener Bruce. Hvis lønnsveksten begrenser seg til 3,5 prosent, vil det neppe legge press på Norges Bank. Blir det liggende nærmere 5 prosent vil det går verre.

- Hvis vi ender opp med et oppgjør på 3,5 prosent kan rentene bli liggende flatt inn i 2005. Men hvis vi får en vekst på 4,5 prosent kan vi fort få 1,5 til 2 prosentpoeng høyere rente gjennom høsten 2004 og i starten av 2005, sier Bruce til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.