*Nettavisen* Økonomi.

Valutasjokk for utenlandsstudentene

En svakere krone gjør at norske studenter i utlandet har mye mindre penger mellom hendene nå i forhold til i fjor. ANSA prøver å løse problemet.

I dag oppholder det seg i underkant av 23.000 nordmenn på utenlandske læresteder og universiteter.

En svingende valutakurs gjør at mange norske studenter nå opplever at flere tusen kroner forsvinner mellom hendene på dem.

Det mest populære studielandet for nordmenn er Australia, med 4.565 studenter. Landet ”down under” er tett etterfulgt av Storbritannia, som står oppført med 4.171 studenter. Det er blant annet i disse to landene studentene nå sliter med økonomien.

- Altfor tungvint

Guri Vestad i Lånekassen opplyser at gebyrstipendet som blir utdelt til utenlandsstudenter, blir regulert etter valutakursen. Samtidig legger hun vekt på at denne ordningen ikke gjelder lånet.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Lånet utgjør en felles sum for alle utenlandsstudentene. Å regulere lånet blir en altfor tungvint prosess med tanke på alle studentene som oppholder seg på ulike læresteder i så mange forskjellige land, som ved hver regulering må signere et nytt gjeldsbrev, sier Vestad til TV 2 Nettavisen

Vestad forteller at de har sett store valutasvigninger de siste årene, noe som både kan være til fordel og ulempe for studentene. Hun innrømmer likevel at svingningene kan ha negative konsekvenser for mange.

Blir kontaktet av fortvilede studenter

President i ANSA, Gustav Heiberg, har tatt stilling til problemet. Han forteller at flere utenlandsstudenter har kontaktet ham, og uttrykt fortvilelse over at penger har gått tapt på grunn av valutaendringer.

Heiberg legger vekt på at det er særlig i landene med sterke lokale valutaer, som Australia og New Zealand, at problemet er størst. Her har skolepengene steget med opptil 20.000 kroner.

- Reaksjonene fra våre medlemmer tilsier at valutakompensasjonen fra Lånekassen ikke alltid reflekterer de reelle tapene, og vi har derfor tatt tak i problemet, sier Heiberg til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vil ha kompensasjon

Videre sier han at ANSA er i samtaler med departementet om ordningen for valutakompensasjoner som skal dekke eventuelle tap.

- Det som er viktig er at det er staten, og ikke studentene, som sitter med valutarisikoen. Studentene må ikke bli valutaspekulanter, og vi jobber med departementet for å finne de beste ordningene for å unngå dette, forteller Heiberg.

Sjokkert over ”pengetap”

Om ikke like ille, så har norske studenter i Storbritannia opplevd liknende pengetap.

Per dags dato har det britiske pundet en valutakurs på 12,42. For nøyaktig ett år siden var det nede i 11,03.

Lene Westrheim (24), som studerer journalistikk ved Cardiff University i Wales, fikk nylig utbetalt andre del av lånet og stipendet sitt på 42.500 kroner. Et raskt regnestykke viser at hun per i dag vil være 431 pund, eller nærmere 5.400 kroner, fattigere enn i fjor. Slike tall kommer overraskende på Lene.

- Jeg vet at valutakursen har vært veldig svingende, men jeg må innrømme at jeg har vært litt slapp på å holde meg orientert. Dette var sjokkerende, sier Lene, som ikke har mulighet til å finansiere studieoppholdet sitt bare fra Lånekassen.

Hun tror konsekvensen er at flere studenter dropper studieopphold i utlandet fordi den økonomiske situasjonen blir usikker.

- Hvis vi kunne fått igjen kompensasjoner ville dette gjort situasjonen lettere, sier Lene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.