Valutasmell for Systembolaget

Systembolagets gullalder i Strømstad kan være i ferd med å ebbe ut. En svakere norsk krone har kortet ned køene hos «Söta bror». Ølsalget er det eneste som øker.

15.03.04 11:43

I februar var den norske grensehandelen ved Systembolaget like stor som i samme måned i fjor – 65 millioner kroner.

Det viser salgstall Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) har innhentet fra Systembolaget.

Kronen har svekket seg med drøyt 15 prosent siden februar 2003, dermed er varer i Sverige blitt dyrere for nordmenn. Derfor går grensehandelen målt i liter klart ned, men ikke så mye målt i kroner.

Målt i liter var det kun grensehandel med øl som økte, mens vi kjøpte mindre brennevin, vin og ”rusbrus”. Samtidig økte Vinmonopolet sitt salg langs grensen mot Sverige.

– Nå har regjeringen en gylden sjanse til å virkelig bekjempe grensehandelen dersom den også kutter vinavgiften. En gunstig lav kronekurs kan gå opp igjen, men nabolandenes alkoholavgifter peker bare nedover, uttaler formann Ivar Amundsen i VBF.

Mens grensehandelen på Systembolaget totalt stagnerer, er utviklingen svært ulik for de ulike typene alkohol. Kjøpet av brennevin falt 13 prosent i februar målt i antall kroner, og med 26 prosent målt i liter. Denne nedgangstrenden er faktisk dobbelt så sterk som i januar.

I Strømstad falt spritkjøpene fra 25.560 liter i februar i fjor til 14.590 liter i februar i år, det vil si med hele 43 prosent.

- Det er prisfall og kronesvekkelse over tid som nå gir utslag i redusert grensehandel med brennevin, forklarer Amundsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag