OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Onsdag la byrådet i Oslo, bestående av Ap, MDG og SV, fram sitt forslag til budsjett for 2023. Der kommer det fram at vann- og avløpsavgiften øker med voldsomme 17 prosent årlig de neste tre årene:

  • 16,5 prosent i 2023
  • 16,5 prosent i 2024
  • 17 prosent i 2025
  • og nye 17,2 prosent i 2026

Anslaget er langt over det som kom fram i fjorårets budsjett, da avgiften ble økt med 4,5 prosent. Byrådet anslo da en økning på 9 prosent i 2023, 5,5 prosent i 2024 og 3 prosent i 2025.

Les også: Oslo-byrådet vil bruke 600 millioner på sykkelveier: – Soler seg i glansen

Årsaken er blant annet milliardsprekkene i arbeidet med hovedstadens nye reservevannforsyning.

Arbeidet har så langt blitt ni milliarder kroner dyrere enn anslått. MDG-byråd Lan Marie Berg, som nå er stortingsrepresentant, gikk av som miljøbyråd i fjor sommer etter at hun i lang tid unnlot å informere bystyret om en sprekk på 5,2 milliarder.

Les mer: Fakta om vannforsyningssaken

De samlede kostnadene for å den nye vannforsyningen fra Holsfjorden er nå oppe i 27 milliarder kroner.

Raymond Johansen ble presset om vanngebyrene under onsdagens pressekonferanse:

Tusenvis av kroner

I budsjettet kommer det fram at en gjennomsnittsbolig i Oslo er på 89 kvadratmeter, og at vann- og avløpsgebyret for en slik leilighet snitter på 4101 kroner i året. Allerede neste år øker dette til 4777 kroner.

I 2026 vil snittgebyret ligge på 7632 kroner, ifølge byrådets anslag. Det er en økning på hele 86 prosent fra dagens nivå.

Har du en leilighet på 120 kvadratmeter, øker gebyret fra 5656 kroner i år til 6589 neste år og 10.527 i 2026, opplyser byrådet i budsjettforslaget.

Ap, MDG og SV har ikke flertall i bystyret, og skal gå til Rødt først for å lande budsjettet.

Gunnar Stavrum: Rødt velger en knallhard linje og mister sin mest populære politiker i Oslo

Raymond: Dyrt, men nødvendig

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) måtte selv svare på spørsmål om avgiftsøkningen under pressekonferansen onsdag.

– Du må se på hvor mye det betyr for hver enkelt husholdningen. Det er mye penger, men alternativet er at vi ikke hadde fått igangsatt de nødvendige tingene, sier Johansen på spørsmål fra Nettavisen om vanngebyret.

Johansen utdyper:

– Noe er knyttet til prisstigning, men dette er litt politikkens gang: Det er lett å prioritere ting som synes og så er det mye som ikke synes, blant annet rør, både til vann og avløp. I grunnen i Oslo er det fortsatt rør fra 1800-tallet. Vi har enormt med lekkasjer og det er et enormt behov for utskiftning. Det er ting som er skjøvet på i mange, mange år, og det er en delvis forklaring på de økte vann- og avgiftsgebyrene.

– Enorm økning

Den kraftige gebyrøkningen får Oslo Frp til å steile:

– Det er en enorm økning, og nå ser vi konsekvensene av byrådets dårlige budsjettering og prosjekthåndtering, sier partiets finanspolitiske talsperson, Lars Petter Solås, til Nettavisen.

– Nå må innbyggerne i Oslo betale for det vi i bystyret var nødt til å kaste byrådet for i fjor, sier han, og viser til kostnadsøkningen for Oslos nye reservevannforsyning.

Gunnar Stavrum: Når fikk du vite om milliardsprekken, byrådsleder Raymond Johansen?

Frp ønsker å ta en større bit av vann- og avløpskostnadene over budsjett, slik at selvkostøkningen ikke blir slie stor som det byrådet legger opp til.

– Det nye vannprosjektet med den nye vannforsyningen er veldig viktig, men og også rehabiliteringen av ledningsnettet er ekstremt viktig for byen vår. Det er derfor Frp har ment av vi må prioritere dette over det vanlige budsjettet også, slik at innbyggerne ikke opplever enorme avgiftshopp.

– Der ser vi at byrådet er uenig med oss, og sender mer og mer av regningen over på innbyggerne våre i form av gebyr. Økning på 16,5 prosent neste år, ja det er enormt og det kommer til å merkes på de allerede hardt pressede familieøkonomiene i byen vår.

– Hva frykter du blir konsekvensene for folk i Oslo når de får denne gebyrøkningen på toppen av alle andre kostnadsøkninger?

– Det er nettopp det, dette kommer i tillegg til alt annet. Tenk hvis du hadde fått en økning i husleien på 16,5 prosent på ett år, det hadde slått beina under mange, særlig de svakeste.

Les også: Her fjernes 230 p-plasser: – Ikke greit

Mye skyldes renter

Under pressekonferansen i rådhuset ble byrådet spurt om hvordan de kan forsvare økte vann- og avløpsgebyr i en situasjon der folks utgifter øker på mange fronter.

– Avgiftsnivået innenfor avløp og renovasjon er innenfor området selvkost, der man tar den prisen det koster for å levere de tjeneste. Det er et stort etterslep på avløpssiden, så det må gjøres ganske mye jobb for å ta det igjen. Man må for eksempel bytte rør som lekker og gjøre tiltak for å ikke slippe avløpsvann rett ut i Oslofjorden. Det koster penger, svarer Wilhelmsen.

– Mye av dette er rett og slett renter. Det er dyrere å låne pengene, legger finansbyråden til.

– Det er ikke rart

Gruppeleder for Oslo Venstre, Hallstein Bjercke, legger skylden på kostnadssprekkene.

– Med de kraftige kostnadsoverskridelsene som dette byrådet har hatt, blant annet på ny vannforsyning, som jo blir mange milliarder kroner enn det egentlig skulle vært, og bystyret vedtak, så er det jo ikke rart at gebyrene blir høyere, sier han til Nettavisen.

– Dette byrådet har vist at det ikke klarer å styre store investeringsprosjekter. Vannforsyningsprosjektet er blitt mye dyrere enn det skulle og det kommer vanlige folk til å møtte betale for, sier Bjercke og legger til at han må gå ordentlig gjennom budsjettet før han kan slå fast at Venstre ville gjort noe annet med avgiften.

Oslo Frp steiler. Se videoen:

– Bør gjøres over vanlig budsjett

– De planlegger like store økninger i årene som kommer, sukker Solås i Frp.

– Men det koster jo å investere i vann- og avløpsnettet, så noen økninger må det jo bli siden kostnadene for driften av vann- og avløp skal betales av innbyggerne?

– Det er store behov for rehabilitering av ledningsnettet, så vannet rett og slett ikke forsvinner, og det er et stort behov for den nye reservevannforsyningen. Det er nettopp de store behovene som gjør at Fremskrittspartiet mener at vi må bidra over det vanlige kommunale budsjettet, gjentar han, og legger til:

Les også: Den kommunale blokka har stått tom i åtte år: – Enorm sløsing med verdier

– Dette er motvilje fra byrådet, de ønsker å skyve regningen helt og holdent over på innbyggerne, i stedet for å ta noe over sitt eget budsjett.