Norske vannprodusenter har gjennom hele høsten eksportert strøm til utlandet i et tempo som tidvis har tappet norske vannmagasiner i rekordfart. Situasjonen har fått flere til å frykte at vi skulle oppleve strømrasjonering til våren.

Les også: Skyhøye strømpriser: Norge eksporterer 17 ganger mer enn vi importerer

Nye tall fra Statnett og NVE viser at norske strømprodusenter i stor grad har benyttet de siste to rolige ukene av året til å spare på vannet. Høye temperaturer og mye vindkraftproduksjon har presset ned prisene i Europa, og norske vannkraftprodusenter har benyttet anledningen til å stoppe eksporten.

- Sist uke hadde Norge nettoimport av kraft for første gang siden uke 14 (starten av april), skriver NVE i en melding.

Kuttet vannkraftproduksjonen kraftig

- Flere produsenter velger å spare vann og en høyere del av forbruket i det sørlige Norge dekkes av import. Foreløpige tall viser at produksjonen i de sørlige prisområdene ble redusert med 940 GWh sammenlignet med uke 51, og at opp mot 30 prosent av forbruket ble dekket av, påpeker de samtidig.

De siste 14 dagene har Norge hatt netto import av strøm på 246 GWh. Spesielt mellom julaften og mandag denne uken har det aller meste av flyten i strømkablene gått fra utlandet til Norge.

Les også: Strømprisen skyter til himmels igjen

Har redusert underskuddet

Ifølge NVE har sank mengden vann i magasinene fra 57,6 til 56 prosent. Det er en nedgang på 1,6 prosentpoeng den siste uka i 2021, mens nedgangen uka før var på hele 2,7 prosentpoeng.

Normalen for denne tiden på året er 68,5 prosent. Det betyr at norske vannmagasiner fortsatt har mye mindre vann enn de pleier, men situasjonen er bedre nå enn for noen uker siden.

For selv om det har forsvunnet vann, pleier det å forsvinne enda mer: Det gjør at forskjellen opp til det som er normalt blitt mindre enn før:

  • I uke 49 var forskjellen 13,4 prosentpoeng
  • I uke 52 var forskjellen redusert til 12,5 prosentpoeng

Den forskjellen utgjør rundt 800 GWh strøm, som er omtrent årsforbruket til 50.000 gjennomsnittsboliger med et årsforbruk på 16.000 KWh strøm.

Tror på lavere priser fremover

NVE melder samtidig at nedgangen i prisene siden før jul ikke bare henger sammen med lavere forbruk og høy vindkraftproduksjon:

- Mot slutten av uka var det en relativt stor reduksjon i de europeiske gassprisene. Forventninger om en mild vinter og økte leveranser av LNG (naturgass) er noen av faktorene som trakk gassprisen ned. Dette bidro videre til at både nordiske og tyske framtidskontrakter ble redusert med 23 og 26 prosent i første kvartal 2022.