Gå til sidens hovedinnhold

- Vær en jobb-parasitt

Demp engasjementet, ro ned ansvarsfølelsen og bli en jobbparasitt. Det er ingen som takker deg likevel, mener Corinne Maier. Boka «God dag latskap» selger strykende.

Boken «God dag latskap» kom ut i Frankrike i fjor. Den skapte umiddelbar furore for forfatteren Corinne Maier, ikke minst fordi hennes arbeidsgiver det franske energiselskapet EDF forsøkte å gi henne sparken etter utgivelsen.

En begivenhet Maier lot både presse og fagforening få vite om. Dermed løpt 250.000 franskmenn til bokhandlene og 24 land kastet seg på, deriblant Norge.

- Jeg jobber fremdeles i EDF, mest fordi jeg synes det er sosialt interessant å se hva de vil gjøre med meg, sier hun.

Arbeidstakerens overlevelsesstrategi
Corinne Maiers bok handler egentlig om arbeidstakere i store selskaper, enten det er private store bedrifter eller departementer, direktorater og andre store offentlige arbeidsplasser.

- Boken min er en refleksjon av såkalte korridorarbeideres daglige arbeid. Ingen vet helt hva vi gjør og hva vi skal oppnå. Vi koordinerer, sender e-post og sitter i endeløse møter, men får ingen svar på hva vår eksistens betyr for det store selskapet, sier Corinne Maier.

I Maiers bok betyr nemlig den enkeltes eksistens fint lite. Derfor oppfordrer hun til «kunsten å gjøre minst mulig på jobben».

I boken gjennomgår hun næringslivets språk med ord som bedriftskultur og synergieffekt uten at noen egentlig ser ut til å få noe utav dem. Corinne Maiers råd er å gjøre som George Costanza i «Seinfeld» - se ut som du er travel, se litt over gjennomsnittet intelligent ut , si aldri imot sjefen, skaff deg stillinger som ikke direkte blir målt i fortjeneste for bedriften, gjør deg usynlig og du vil ha en sikker jobb.

- Skylder deg ingenting
Mellomlederen er hankjønn, glatt og gjennomsnittlig, bedriften har store forventninger til deg, men skylder deg ingenting. Direktøren er gjerne like overfladisk som tom.

- Om disse teoriene gjelder her i Skandinavia, vet jeg ikke. Frankrike har et veldig sentralisert system, kanskje et gammeldags jobbemønster. Men jeg mener at meningen i arbeidet folk gjør er relativt universell, sier Maier.

Hun understreker at boken er en satire, men også svært alvorlig.

- Tar du bort et menneskes følelse av at det han gjør er viktig, så finnes det ingen grunn til at han skal fortsette. Dette er et problem i omstillingsprosesser og annet som ofte skjer i store selskap idag, sier hun.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken