Gå til sidens hovedinnhold

- Varsellampene burde blinket

Jusprofessor Hans Petter Graver tror rutinesvikt kan ha ført til at Statoil nå står med begge bena i en korrupsjonssak. - Ut fra hva som har kommet fram burde varsellampene blinket godt her, sier han.

- Det er ikke mulig å gardere seg fullt ut hvis man skal benytte seg av konsulenter i andre land. Men det virker kanskje som om dette oppdraget var slik at varsellampene burde ha blinket, sier jusprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo til TV 2 Nettavisen.

Graver ledet utvalget som i juni la fram forslag for etiske retningslinjer for Oljefondet.

Krever klare rutiner

Han mener Statoil kan ha bommet ved at de ikke klart nok har definert grensene for hva som vil utgjøre korrupsjon.

- Statoil har gitt seg inn i en forbindelse med personer som tidligere har vært knyttet til korrupsjon, og det virker som om advarsler fra selskapets interne revisorer ikke har blitt tilstrekkelig hensyntatt, sier han.

Statoil har selv erklært at de har nulltoleranse til korrupsjon som offisielt standpunkt. En effektiv gjennomføring av en slik målsetning krever imidlertid gode rutiner påpeker Graver.

- Først og fremst må man som organisasjon ta bekjempelsen av denne typen ting alvorlig. Deretter må man innrette rutiner for å gjennomføre det. Det kreves naturlig nok at disse rutinene også er gode nok, slik at de fungerer i praksis, sier han.

Kan føre til svartelisting

Mandag sitter styret i Statoil samlet for å vurdere konsernsjef Olav Fjells fremtid i selskapet. Korrupsjonssaken har allerede ført til at direktør for internasjonal virksomhet, Richard Hubbard, har måttet fratre sin stilling.

Graver mener også at korrupsjonssaken kan komme til å få konsekvenser for hvordan Statoil blir vurdert som investeringsobjekt.

- Hvis saken utvikler seg videre kan vi ikke se bort fra at Statoil kan havne på lister over selskaper man ikke bør investere i, sier han.

Flere etiske fond og organisasjoner utarbeider lister over selskaper som bryter med gjeldende regelverk og normative retningslinjer. Direktør Bente Thomassen i Banco Fondsforvaltning uttalte til NRK tidligere mandag at hun tror at korrupsjonsskandalen i Statoil kan føre til at selskapet blir svartelistet av de etiske fondene.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året