Ingenting er offentlig om Apples angivelige planer om å lage en egen elbil, selv om ryktene om en slik «Apple Car» eller «iCar» har gått lenge.

Mye tyder imidlertid på at Apple faktisk jobber med en slik bil. Nyhetsbyråret Reuters skriver blant annet at de vil komme med en slik bil, som trolig blir en elbil med svært avansert teknologi, i 2024.

I en ny analyse fra det svært velansette meglerselskapet Bernstein heter det at dersom Apple faktisk produserer sin egen elbil innen 2025, vil de selge 1,5 millioner biler i løpet av fem år. Det skriver CNBC News, som også Finansavisen refererer til tirsdag.

Les mer: Radbrekker Vy for Tesla-tilbud

Stor trussel for de etablerte

– En suksessfull elbil-lansering fra Apple vil gi en formidabel, velkapitalisert konkurrent to bilindustrien, sier Bernstein-analytikerne, leder an av Arndt Ellinghorst, i notatet.

Teslas innvirkning og betydning for bilindustrien de siste årene kan knapt overdrives. Elon Musks selskap brydde seg lite om store overskudd og lønnsomhet i starten. I stedet brukte Tesla store ressurser på å utvikle et design, nye produksjonsmetoder og en programvare som revolusjonerte bilindustrien.

Bernstein-analytikerne mener imidlertid at et Apple-inntog på elbilmarkedet vil kunne ryste de etablerte bilprodusentene ytterligere, og at det blir mye verre for dem enn for Tesla.

– Vi tror at Apples inngang på bilmarkedet vil påvirke de tradisjonelle bilprodusentene mer enn for ferskere konkurrenter som Tesla, på samme måte som iPhones inntog på smarttelefonmarkedet, mener analytikerne.

De viser til at det var etablerte produsentene som Nokia og Blackberry, og ikke utfordrere som Samsung, som tok mest skade av Apples iPhone-lansering.

Nylig sa også nobelprisvinner i kjemi fra 2019, Akira Yoshino, i et Reuters-intervju at han mente verden burde se opp for Apples elbiler.

– Tesla har sin egen strategi. Men en man bør se opp for er Apple. Hva kommer de til å gjøre? Jeg tror de kommer til å annonsere noe snart. Hvilken type bil ville de lansert? Hva slags batteri? De vil sannsynligvis inn rundt 2025. Hvis de gjør det, tror jeg at de vil lansere noe innen året er omme, sa Yoshino.

Kan bli stort for Apple

Dersom Apple går inn for å lage en slik bil, vil satsingen tilføre Apple 75 milliarder dollar i inntekter og utgjøre omtrent 15 prosent av teknologiselskapets totale inntekter, mener Bernstein.

Analytikerne spår omsetningsveksten vil doble seg fra tre prosent til seks prosent dersom Apple lanserer en «iCar».

Bernstein anslår at bilmarkedet i dag er verdt to billioner dollar - eller 2.000.000.000.000 dollar. Derfor gir det mening at Apple er interessert i sektoren, konkluderer analytikerne.

Les også: Investeringsbanken ser 70 prosent oppside i Tesla