*Nettavisen* Økonomi.

Varsler flyplasstreik

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

LO stat varsler streik ved syv norske flyplasser fra neste uke. Streikefaren betegnes som «overhengende».

27.05.05 12:57

LO stat har i dag levert plassoppsigelse for medlemmer av Norsk Tjenestemannslag og EL & IT-forbundet ved syv norske lufthavner, ifølge en melding fra forbundet.

Riksmeglingsmannen får nå oppgaven med å løse flokene før fristen. Fører ikke meglingen i Avinor-oppgjøret fram, vil følgende flyplasser bli rammet fra klokken 6 førstkommende onsdag.

- Det er en overhengende streikefare. Det er en lang vei frem, sier LO Stats forhandlingsleder, Eivind Gran til TV 2 Nettavisen.

Flere flyplasser
Ved Oslo Lufthavn Gardermoen rammes noen funksjoner, mens alle medlemmene ved Stavanger lufthavn Sola, Mosjøen Lufthavn, Sandane Lufthavn, Sogndal lufthavn, Ålesund Lufthavn og Sandessjøen lufthavn vil bli tatt ut i den første fasen. I tillegg har YS varslet streik ved Haugesund lufthavn.

Gran tror ikke driften på Gardermoen vil bli stanset av denne første fasen, men på de øvrige flyplassene regner han med at driften vil stoppe opp.

Kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor sier at de vil vurdere informasjonen om hvem som eventuelt tas ut i streik før de kommenterer konsekvensene en streik kan få.

Forsurer
«Det er først og fremst uenighet rundt det økonomiske tilbudet som skaper dramatikken, men også forskjellige tolkninger rundt fjorårets protokoll er med på å forsure stemningen,» skriver LO stat i dagens melding.

- Vi står overfor en arbeidsgiver som ser ut til å be om konflikt framfor å gå inn i reelle forhandlinger. En ting er at partene er uenig om økonomi – det er jo ikke uvanlig i et oppgjør. Men forhandlingsklimaet blir jo ikke akkurat bedre av at Avinor nekter å utbetale kompensasjon for økt arbeidstid som ble fastsatt i meklingsmannens møtebok ved hovedoppgjøret i fjor, sier LO Stats forhandlingsleder, Eivind Gran.

Narvesen i Avinor viser til at partene skal i megling fra mandag, og vil ikke kommentere konflikten nå.

Det er medlemmene i Norsk Tjenestemannslag og EL & IT Forbundet innen brann, redning, vedlikehold, teknikk, renhold, AFIS-fullmektiger (tårnpersonalet på regionale og mellomstore lufthavner), ansatte på kontrollsentralene, flygelederassistenter, ingeniører og administrasjon som vil havne i konflikt i første runde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.