*Nettavisen* Økonomi.

Varsler kamp mot pensjonskutt

- Topplederne sikrer seg selv, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen og lover tøff motstand mot kutt i pensjonene.

10.01.04 13:56

- Elitetenking skal vi kjempe mot, sier Davidsen til VG.

Med 300.000 medlemmer bak seg varsler han tøff kamp hvis myndighetene pirker i vanlige folks pensjoner. Tirsdag vil Pensjonskommisjonen komme med sin innstilling om ny pensjonsordning.

- Samfunnseliten sikrer først sine egne pensjoner, og nå vil de trekke stigen opp etter seg. Dette er så tydelig elitetenking at det er helt forkastelig, sier en sint Davidsen.

Et av framtidsmålene er å kutte gapet mellom utgifter og inntekter til Folketrygden, og få folk til å være lenger i jobb.

Davidsen vil ikke være med på kutt i de tariffestede pensjonsordningene til sine medlemmer - i alle fall ikke før valget.

- Velgerne må selv få si sitt gjennom stortingsvalget i 2005. Først da kan vi diskutere endringer, sier Davidsen.

Halvparten rammes

Når pensjonskommisjonen forslår sine kutt i folketrygden tirsdag, vil det etter Aftenpostens beregninger påvirke 1,2 millioner lønnstagere.

Det vil si over halvparten av alle lønnstagere i Norge.

Det er personer med inntekter mellom 200.000 kroner og 300.000 kroner som vil merke kuttene i folketrygdpensjonen. Etter de nye reglene skal det svi å gå av før fylte 67 år. Er du pensjonist i fem ekstra år får du over 30.000 kroner mindre årlig i pensjon for en middels inntekt.

Sigbjørn Johnsen, leder i pensjonskommisjonen, håper de nye pensjonsreglene skal hindre at eldrebølgen drukner statsbudsjettet om 30-40 år.

- Skrekkpropaganda

LOs sjefsøkonom Stein Reegård fnyser av angsten for eldrebølgen. Han anklager høyresiden for å komme med skrekkpropaganda om fremtidens pensjonsproblemer.

- Dette er skrekkpropaganda, som skal skremme folk til å godta en dårligere pensjonsordning i fremtiden, sier han til NRK, og mener høyresiden i norsk politikk gir et feilaktig inntrykk av at folketrygden kan gå konkurs dersom ikke pensjonsutbetalingene blir lavere.

Reegård innrømmer at det er mange økonomiske argumenter for å forandre pensjonsordningen, men at høyresiden misbruker argumentene for å privatisere folketrygden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.