Gå til sidens hovedinnhold

Varsler leven om pensjonene

Denne uka legger ekspertgruppa til Sigbjørn Johnsen fram sitt forslag til ny pensjonsordning for Ola og Kari Nordmann. Fagbevegelsen tror det blir et forferdelig leven.

Lekkasjene har vært mange fra pensjonskomitéens arbeid, som har pågått i lang tid. Tirsdag legges det endelige forslaget fram.

Ifølge lekkasjene kan du vente deg høyere pensjon fra Folketrygden dersom du har en inntekt som ligger godt over middels. Samtidig foreslår pensjonskomiteen å kutte pensjonen til de som tjener aller minst.

Lekkasjene indikerer også at pensjonen blir uendret for de som er født før 1950. For personer født mellom 1951 og 1965 er det duket for en overgangsordning, ifølge Dagbladet.

En lang rekke eksperter og interesseorganisasjoner har allerede flagget at de er kritiske til pensjonskomiteens arbeid.

- Flere av forslagene er usolidariske, slår Tove Stangnes i Fagforbundet fast overfor Dagbladet.

- Jeg tror det blir endringer i pensjonssystemet, men det blir et forferdelig leven, supplerer informasjonsdirektør Ole Jacob Frich i Kommunal Landspensjonskasse.

- Å true med å kutte den offentlige tjenestepensjonen er det samme som å komme med en krigserklæring, er budskapet fra Anders Folkestad i Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon.

BI-forsker Kåre Hagen er forundret over de sterke utspillene fra fagbevegelsen.

- Aldringen av befolkningen er så alvorlig at det må føre til endringer av dagens pensjonssystem, sier han.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk