Gå til sidens hovedinnhold

Varsler massesøksmål mot AstraZeneca: – Vi er blitt lurt

Vil ta vaksinekjempen til retten for å ha villedet egne aksjonærer.

Aksjonærer i AstraZeneca varsler at de går til sak mot selskapet ettersom de opplever at de er blitt lurt av selskapet.

I et varslet søksmål i regi advokatfirmaet Levy & Korisinsky i New York hevdes det at AstraZeneca har gitt feilaktig eller misledende informasjon, og mener dette har fått store konsekvenser for aksjonærene.

Det mulige søksmålet, som ogås involverer flere advokatfirmaer, er tidligere omtalt av Fremover.

Kraftig børsfall

AstraZenecas børsverdi har nemlig falt kraftig siden annonseringen av vaksinen i fjor høst, ettersom det er kommet en lang rekke dårlige nyheter om vaksinen.

Det aksjonærene spesielt reagerer på er at selskapet ikke har opplyst om de påståtte manglene i vaksinen.

Mer spesifikt påstås det at selskapet ikke har opplyst om de følgende punktene:

  • Saksøkerne mener at «de opprinnelige kliniske testene for selskapets Covid-19-vaksine hadde en kritisk produksjonsfeil, noe som førte til at en betydlig del av deltakerne i testen hadde halvparten av den tilmålte dosen».
  • De påstår videre at kliniske tester med vaskinen besto av en rekke forskjellige pasient-undergrupper, med noe forskjellige behandlinger, noe som har undergravd gyldigheten og betydningen av konklusjonene.
  • Enkelte testdeltakere hadde ikke mottsatt en andre dose til riktig tid, men flere uker senere enn planlagt.
  • Saksøkerne viser videre til at vaksinene ikke ble testet på nok pasienter over 55 år, selv om dette er en spesielt viktig gruppe for vaksinen.
  • Saksøkerne mener dessuten testingen bærer preg av en rekke feil i design, gjennomføring og manglende evne til å «koordinere og kommunisere med myndighetene og befolkningen».
  • Til slutt vises det til at disse punktene fører til at vaksinen på kort sikt «ikke blir godkjent i USA, et av de største markedene for vaksinen».

Les også: Lege Wasim Zahid om AstraZeneca-vaksinen:– Viktig å huske at vaksinen allerede er satt på millioner av mennesker

AstraZeneca har ennå ikke svart på anklagene.

Mange problemer

AstraZeneca har dessuten opplevd enda flere problemer rundt vaksinen, og det er blitt meldt om flere som er lagt inn med blodpropp etter å ha fått vaksinen, og det har allerede vært dødsfall i Norge.

Les mer her: Overlege på Rikshospitalet etter AstraZeneca-stans: - Vi skal undersøke videre. Dette er bare starten

Vaksineringen med AstraZeneca er satt på pause, og det er ikke tatt en endelig beslutning på om man skal videreføre vaksineringen.

Les også: Norsk avgjørelse om AstraZeneca: –⁠ For tidlig

Selskapet har også hatt store problemer med leveringer av vaksinen, og leveringene til blant annet Norge har vært mye lavere enn ventet.

Les også: Jakten på 920.000 forsvunne vaksinedoser: - Krever en god forklaring