For to uker siden virket kampen å være over for opprørerne i Sbanken, etter at DNB kjempet seg over den magiske fusjonsgrensen gjennom aksept fra to tredjedeler av eierne.

Men torsdag morgen tok saken en ny vending:

Konkurransetilsynet melder at de vurderer å gripe inn mot DNBs oppkjøp av Sbanken. Tilsynet har etter en foreløpig vurdering kommet til at oppkjøpet vil kunne svekke konkurransen i markedet for sparing i fond.

Dette vil kunne føre til høyere priser og være til skade for norske forbrukere som etterspør fondssparing, skriver Konkurransetilsynet i en melding.

Les mer: DNB over 90 prosent i Sbanken - alt klart for oppkjøp

– Et av de største oppkjøpene i markedet på mange år

Etter at Konkurransetilsynet fikk melding om oppkjøpet i midten av april, har tilsynet arbeidet intensivt med å analysere de konkurransemessige virkningene.

I meldingen skriver etaten, som er underlagt Nærings- og fiskeridepartementet, at de har hentet og gjennomgått store mengder informasjon fra både de involverte selskapene og andre aktører på markedet.

– Bankmarkedet er et stort og viktig marked for norske forbrukere, og DNBs kjøp av Sbanken er et av de største oppkjøpene i markedet på mange år. Basert på foreløpige analyser har tilsynet kommet til at det er nødvendig med ytterligere undersøkelser før det kan tas endelig stilling til om oppkjøpet skal tillates, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Konkurransetilsynets oppgave er å finne ut om oppkjøpet av Sbanken vil gjøre konkurransen i markedet dårligere og skade forbrukerne gjennom høyere priser og dårligere tjenester. Avdelingsdirektør Nese opplyser at tilsynet spesielt vil se på konkurransen i markedet innen fondssparing.

– Dersom vi kommer til at det er grunn til å frykte at det for eksempel blir dyrere for norske forbrukere å spare i fond, vil vi vurdere å stoppe oppkjøpet, sier Nese.

Les også: Advarer mot DNB-oppkjøp: - Blir kvitt sin mest brysomme konkurrent

DNB: – Fornøyd

DNB skriver i en børsmelding at de har aksjer verdt 91,2 prosent av Sbanken og bekrefter at de har mottatt beskjeden fra Konkurransetilsynet.

– Vi er fornøyd med at Konkurransetilsynet bekrefter at de potensielle konkurransemessige bekymringene kun knytter seg til fondssparing, og ikke boliglån eller andre banktjenester som utgjør en stor del av selskapets virksomhet, skriver DNB.

Ny frist for å tillate eller stanse oppkjøpet

I meldingen skriver Konkurransetilsynet at de vil fortsette å behandle saken, og at den nye fristen for å enten tillate oppkjøpet eller å sende et nytt varsel om mulig stans til DNB og Sbanken er 26. august. Dermed vil bankmarkedet måtte vente til etter sommeren for å finne ut hva som skjer videre.

Dersom Konkurransetilsynet kommer til at det er aktuelt å stanse oppkjøpet, vil Sbanken og DNB få 15 virkedager på seg til å svare - og ny frist blir 7. oktober.

Huseiernes Landsforbund er blant aktørene som har vært kritisk til oppkjøpet av hensyn til blant annet konkurransen i markedet.

– Det er ingen åpenbare arvtakere til Sbankens posisjon som viktigste utfordrerbank i Norge. De andre bankene som er i utfordrerposisjon er enten veldig små eller eid av andre banker. Derfor er det ingen reelle utfordrere på bankmarkedet hvis Sbanken forsvinner, sa generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne nylig.

Les mer: Tjener fett på boliglån - slik skviser bankene deg