*Nettavisen* Økonomi.

Varsler olje-opptrapping i Barentshavet

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Både oljeminister Thorild Widvey og Statoil-sjef Helge Lund er rørende enige om at oljeaktivitetene i nordområdene skal trappes opp. Det kan det bli bråk av.

24.08.04 13:01

Mandag varslet Statoils nytilsatte konsernsjef Helge Lund økt fokus på nordområdene, både på norsk og russisk side. Lund mente at olje- og gassutbygginger i den russiske delen av Barentshavet bør bli det neste store satsingsområdet for det norske oljemiljøet.

Tirsdag fikk han støtte fra olje- og energiminister Thorild Widvey. På et pressemøte under oljemessen Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger varslet hun en opptrapping av oljeaktivitetene i den norske delen av Barentshavet, og stilte seg positiv til Helge Lunds initiativ for et norsk inntog på russisk side.

- Vi arbeider daglig med å dra fokus mot Barentshavet og Russland, og jeg vet at utenriksministeren skal presentere en stortingsmelding om utfordringene i nordområdene, sa Widvey, som selv har bakgrunn fra Utenriksdepartementet.

Oljestatsråden varslet samtidig at hun vil forsøke å sy sammen en ny strategi for oljeaktivitetene i den norske delen av Barentshavet.

- Når det gjelder en nasjonal strategi så er føringer lagt fra industriens side i tråd med føringene fra myndighetenes side, sa hun, og tilføyde.

- Det er min oppfatning at vi også i den nærmeste tida vil øke aktivitetene i Barentshavet.

Høyre-statsråden kaster dermed litt av en brannfakkel inn i den norske miljødebatten.

I miljøbevegelsen er motstanden mot opptrappingsplanene stor; miljøvernerne mener miljø- og fiskeriinteressene i Barentshavet bør veie tyngre enn oljeindustriens ønske om å utvide virksomheten nordover.

Statoil planlegger å bore en ny letebrønn i Barentshavet førstkommende vinter, og miljøbevegelsen vil trolig gjøre hva de kan for å trenere godkjenningsprosessen.

Det var betydelig leteaktivitet i Barentshavet på 1980-tallet, og flere lovende funn ble gjort. De siste årene har interessen avtatt, men Snøhvit-utbyggingen og nye letebrønner kan komme til å gi nordområdene en ny giv.

På russisk side er det gjort flere meget store gassfunn. Foreløpig er ingen av dem bygget ut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.