Koronakrisen har sendt oljeprisen til det laveste nivået i nyere tid. De siste ukene har oljeprisen imidlertid begynt å bevege seg oppover. Til stor glede for norske statsfinanser. Ikke til like mye glede for norske miljøaktivister.

Men koronakrisen fører også til det største fallet i olje- og gassinvesteringer i historien, ettersom kapitalen i bransjen tørker ut - og stadig flere prosjekter ikke lenger er lønnsomme.

Les mer: Jysk permitterte 98 ansatte - satte salgsrekord

Oljetørke

Det gjør at IEA nå varsler at verden kan stå overfor oljetørke allerede i 2025.

Energi- og miljøpolitisk talsmann Jon Georg Dale (Frp) mener dette viser at Norge må gjøre alt annet enn å kutte på olje- og gassproduksjonen.

– Dette illustrerer bare at venstresidens rykter om en snarlig norsk oljedød er grunnleggende feil. De som hevdet at midlertidig lav oljepris under koronakrisen fungerer som bevis for at norsk olje ikke lenger vil være lønnsom bør lese denne rapporten grundig, sier Dale til Nettavisen.

Les også: Med dette enkle trikset tjener du mange tusen kroner på rentestupet: – Så å si gratis penger (+)

Han mener Norge må sørge for at olje- og gassindustrien holdes i gang, selv med den midlertidige krisen, slik at Norge kan produsere mye når etterspørselen tar seg opp.

– Når etterspørselen etter olje og gass etter hvert tar seg opp igjen er det avgjørende at olje og gass fra sokkelen vår raskt kan produseres og selges. Da må også nødvendige investeringer være på plass i god tid. Dette vil bety store inntekter og arbeidsplasser, sier Dale.

Les mer: Tror på full fres og oljepris på 65 dollar fatet: – Mye har blitt snudd på hodet

Mener Dale er korttenkt

Miljøpartiet De Grønne tok nylig til orde for å skru igjen den norske oljekranen innen 2035.

Ask Ibsen Lindal er energipolitisk talsperson for partiet. Han sier til Nettavisen at han også tror at oljeprisen kan gå opp på kort sikt, men mener samtidig at Dales uttalelser er svært korttenkte:

– Selv om vi om noen få år kan få en høyere oljepris så er det umulig å spå på mellomlang sikt hva den reelle prisen over tid vil ligge på.

Derfor mener han også at langsiktige investeringer i norsk oljeindustri vil være uklokt. Han reagerer på at Dale ser på en eventuell høy etterspørsel av olje som en mulighet for Norge:

– Hvis man gambler på at det blir en høy oljepris så betyr det samtidig at man ikke når målene i Paris-avtalen. Man kan ikke både ha en høy oljepris på lang sikt og oppnå Paris-målene. Man får en av to. Høy oljepris i framtiden betyr at verden går til helvete, for å si det litt enkelt, sier Lindal til Nettavisen.

Oljemarkedet kan ha passert toppen

Lindal viser videre til oljeanalytiker Jarand Rystad sine uttalelser om at oljemarkedet kan ha nådd sin topp i fjor, etter nedgangen som har vært i forbindelse med koronakrisen. Tidligere rapporter har gått på at oljemarkedet ville «peake» først i 2028.

– Rystad sier at det ikke er usannsynlig at vi allerede har nådd toppen i etterspørselen etter olje. Og i et marked der samtlige oljeproduserende land skal kjempe om å kvitte seg med oljen sin før markedet tørker opp, så er det flere som peker på at det sannsynligvis vil bety lav oljepris på sikt, sier Lindal.

Hauge skeptisk til oljeetterspørsel

En annen som er usikker på om etterspørselen etter olje vil vedvare er Bellonas Fredric Hauge:

– Ja, det er klart at det vil bli en svingning etter å ha fått en sånn nedstengning som man har hatt, men hvor lenge den vil vare - det sier ikke Dale noe om, sier Hauge til Nettavisen.

Han peker blant annet på at hele verden og Europa nå går hardt inn for å satse på elbiler.

– Det er betydelige planer om å gå over til elbil. Bare de siste dagene har dette blitt kraftig akselerert, uten at dette har kommet med i den internasjonale energirapporten, sier Hauge til Nettavisen.

Han viser blant annet til Frankrike og EU sin elbilsatsing.

– Vi er i ferd - når det nærmer seg 2025 - å passere det vippepunktet hvor det blir billigere å både produsere og bruke elbil. Så jeg synes det er friskt å fastslå hva oljeprisen blir fra herr Dale, sier Hauge og ler.

Vil gi mer støtte

Jon Georg Dale mener regjeringens forslag til støtte for oljenæringen ikke har vært god nok, og vil lytte mer til bransjen og at Stortinget må sikre fremtiden til norsk olje- og gassnæring.

– Nå er det viktig at stortingsflertallet begynner å lytte til oljenæringens behov for kortsiktig drahjelp for å få i gang de investeringene på sokkelen som står i fare for å bli skrinlagt på grunn av kortsiktig svikt i etterspørselen, sier Dale og legger til:

– Tusenvis av jobber i leverandørindustrien står på spill. Næringen selv har hele tiden vært tydelige på at regjeringens forslag til endringer i petroleumsskatteregimet ikke holder mål, sier han.