Gå til sidens hovedinnhold

Varsler priskutt på strøm

Sist uke falt strømprisen til laveste nivå på over et halvt år. Flere leverandører varsler nå priskutt til tross for at vi går inn i vinterens tøffeste måneder. Se oversikten.

Systemprisen på den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool falt så lavt som til 18,3 øre per kilowattime i forrige uke. Dermed dukket prisen under 20 øre for første gang siden august.

Det er normalt med prisfall i romjulstiden, men i år har prisene hatt en nedadgående trend gjennom hele desember. Det er svært sjelden at snittprisene i desember havner lavere enn november, men dette vil etter all sannsynlighet skje i år.

Snittprisen faller
Desember har samtidig vært svært mild og nedbørstung. Det reflekteres i statistikken for magasinfyllingsgraden, som har bedret seg vesentlig sammenlignet med det kritiske fjoråret.

De fallende prisene på kraftbørsen viser seg også i strømprisen du og jeg må betale. Snittprisen blant de landsdekkende leverandørene har nå sunket seks uker på rad, og ligger nå på 39,5 øre per kilowattime.

Noen kutter, andre plusser på
Samtlige leverandører kommer ut med lavere pris, men dette er fordi forbruksavgiften er flyttet fra leverandør- til nettleie-regningen.

Flere har imidlertid kuttet reellt i prisene. Forbrukerkraft har varslet priskutt på over 3 øre kilowattimen fra årsskiftet. Askøy Energi Kraftsalg kutter også prisene med nær 3 øre på samme tidspunkt.

Men det er også de som hever prisene inn mot det nye året. Telinet Energi som har rangert som landets rimeligste siden i sommer, øker prisen fra 32,95 til 38,95 øre per kilowattime fra 6. januar.

Også Hydro Texaco varsler prisoppgang, selv om det her er snakk om mer beskjedne 1,80 øre.

Venter prisoppgang
Terminmarkedet på Nord Pool kan da også tyde på at prisene har nådd en bunn for denne gang.

Det forventes prisoppgang de kommende ukene, med en pristopp sent i februar. Mens snittprisen for de første ukene i januar ventes til 27 øre kilowattimen, spås det en stigning til 30,25 senere i måneden.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre