Finansavisen viser til Hurdalplattformens forslag om kutt i aksjerabatten fra 45 prosent i dag til 20 prosent i 2022. Det vil slå dramatisk ut for dem med store formuer i aksjer, for eksempel laksarving Gustav Magnar Witzøe eller Kjell Inge Røkke.

I tillegg er trolig økt utbytteskatt og økt skattesats på formue på vei, ifølge skatteadvokat Sverre E. Koch.

- Til sammen blir dette en skikkelig kilevink, sier Koch til Finansavisen.

Holder igjen før SV-forhandlinger

Kjell Inge Røkke har aksjer for 39 milliarder kroner, mens Gustav Magnar Witzøe har Salmar-aksjer verdt 35 milliarder kroner.

Skatteadvokat Koch tror at regjeringspartiene bevisst har holdt igjen for å kunne gi SV en seier i fremtidige forhandlinger. Han tror ikke det er usannsynlig at formuesskatten kommer til å øke fra dagens 0,85 prosent til 1,1 prosent, slik den var sist Arbeiderpartiet regjerte.

I partiprogrammet til Ap heter det at partiet ønsker en formuesskatt på 1,3 prosent for alle med formuer over 20 millioner kroner.

Vil få stor skatteregning

Ifølge Finansavisens utregninger, vil Kjell Inge Røkke kunne få en skatteregning på godt over 400 millioner kroner i samlet skatt som følge av kutt i aksjerabatt, økt sats til 1,1 prosent og en progressiv formuesskatt. Kommer en økt utbytteskatt på toppen, vil regningen bli betydelig, varsler skatteadvokat Koch.

– Hittil har selskapsskatt og utbytteskatt ligget marginalt over skatt på arbeid. Men hvis man er forsiktige og anslår at utbytteskatten øker fra 31,6 til cirka 35 prosent, betyr det at samlet skatt for å dekke formuesskattene reelt sett for 2022 sammenlignet med 2021 øker med mer enn 100 prosent, sier Koch til Finansavisen.