GAMLE LOGEN I OSLO (Nettavisen): – Jeg er alvorlig bekymret for konkurransesituasjonen, vi ønsker mer konkurranse, mer mangfold, og lavere matvarepriser, samtidig som de som produserer maten får godt betalt, sa Vestre innledningsvis under et seminar tirsdag formiddag.
Han inviterte nemlig dagligvareaktører, fagfolk, næringskomiteen, medier og andre til et dagligvareseminar for å få mer innsikt i problemstillinger knyttet til konkurransesituasjonen.
Men én ting er allerede klart - uavhengig av hva som kommer fram på seminaret tirsdag:
– Vi setter i gang en utredning av egne merkevarer. Vi kommer til å lyse ut et utredningsoppdrag om egne merkevarer før sommeren, sa Vestre.
Han sier at de utover året vil følge opp med ytterligere grep for å bedre konkurransesituasjonen.
– Inngripende
Tor Erik Engebretsen, direktør i Dagligvaretilsynet, sier at de er positive til en utredning av EMV.
Det er også Konkurransetilsynet.
– Vi er veldig positive til utredningen. Vi trenger å vite fakta om vi skal gjøre reguleringer, sier Beate Berrefjord til Nettavisen.
Hun er fungerende avdelingsleder for mat, handel og helse i Konkurransetilsynet. Under seminaret påpekte hun at EMV er en viktig utfordrer for de etablerte merkevarene.
– Det vil være inngripende å nekte noen å konkurrere med disse, sier hun.
En utredning er likevel positivt, ifølge Berrefjord, som overfor Nettavisen påpekte at de må ha mer kunnskap for å vurdere hvilke grep som eventuelt skal tas, og hvorfor de bør gjøre det - nettopp for å sikre konkurransen.
Les også: Dagligvaretoppene stiller i Stortinget: Kan snu hele bransjen opp ned
Positive til utredning
Både Ingvill Størksen, direktør, politikk og myndighetskontakt i Coop Norge, og Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen, sier at de er positive til en EMV-utredning.
– Vi er positive til det, fordi vi får en ryddig og faktabasert debatt med fordeler og ulemper med EMV, så det støtter vi 100 prosent, sier Gultvedt til Nettavisen.
Les også: Coop-sjef Geir Inge Stokke går av etter sju år
Størksen i Coop tror også det kan komme mye bra ut av utredningen, og håper myndighetene vil se på de positive sidene med EMV - alt fra både pris til kvalitet.
– Jeg tenker også at en slik utredning vil vise at det kan være en inngang for mange små og mellomstore leverandører som ellers ikke ville fått så stor markedsadgang som gjennom en avtale med en kjede, sier Størksen.
Krever like konkurransevilkår
Flere Venstre-politikere tok i mars til orde for endringer i dagligvaremarkedet. De vil sikre like konkurransevilkår mellom uavhengige merkevarer og kjedenes egne merkevarer.
Venstre-politikerne Alfred Jens Bjørlo, André N. Skjelstad og Grunde Almeland vil sikre like konkurransevilkår mellom uavhengige merkevarer og kjedenes egne merkevarer (EMV).
– På kort sikt kan EMV bety lavere pris, men på lang sikt er det med på å kutte mangfoldet og muligheten til å øke prisene ut til kundene. Da blir det mye makt samlet på få hender, sa stortingsrepresentant Alfred Jens Bjørlo til Nettavisen i mars.
Vil bruke alle virkemidler
– Jeg er villig til å vurdere alle nye virkemidler som vil bidra til at forbrukerne får et godt utvalg, og ikke betaler mer for dagligvarer enn de må, sa Vestre i en pressemelding før seminaret.
Nylig stilte dagligvaretoppene i en høring i Stortinget, som tok for seg både markedskonsentrasjon og konkurransevilkår i norsk dagligvarebransje. Kiwi- og Meny-eier Norgesgruppen, Coop og Rema svarte på politikernes forslag som kan gi store endringer i norske butikker.
De siste årene har det nemlig vært en stor diskusjon om kjedenes egne merkevarer (EMV), og maktkonsentrasjonen i dagligvarebransjen og fordelene som følger med.
Det er blant annet godt kjent at Kiwi- og Meny-eier Norgesgruppen får bedre innkjøpsbetingelser fra flere leverandører enn det Coop og Rema gjør.
I mars gikk SV ut og sa de hadde fått nok av dominansen til Norgesgruppen. Torgeir Knag Fylkesnes uttalte at de vil gjøre det ulovlig å være så dominant som Norgesgruppen er. Til Nationen hevdet Fylkesnes i vår at en uheldig maktkonsentrasjon i matvarebransjen, som vi har i Norge, fører dyrere mat, dårligere utvalg og dårligere betalt til matprodusenter.
Dette kom etter at SV-leder Audun Lysbakken i februar spurte om regjeringen ville se på og vurdere oppsplitting av eierbegrensninger. Han mente at det er problematisk at Kiwi- og Meny-eier Norgesgruppen kontrollerer nesten halvparten av markedet og samtidig eier og kontrollerer den dominerende distributøren Asko.