Kundene til supermarkedet Meny får beskjed om at de kan være utsolgt på enkelte varer som følge av utfordringer med råvaretilgang.

Advarselen skjer samtidig som prisene på både tomater, paprika, brokkoli og blomkål når nye høyder.

– Jeg kan bekrefte at det har vært store klimautfordringer denne sesongen. Først var det mye regn, så var det hetebølge gjennom sommeren, og i januar har det vært kaldere enn normalt med minusgrader og snø i Spania, sier Pia Gulbrandsen, kommunikasjonsdirektør i Bama Gruppen til Nettavisen.

Bama er frukt og grøntgrossisten til Norgesgruppen, som står bak Kiwi, Meny, Spar og Joker. I tillegg leverer de frukt og grønnsaker til Rema 1000.

Gulbrandsen forteller at de har mindre tilgang på tomater og paprika.

– Vi kunne nok solgt mer. I kortere perioder har vi ikke fått tak i alle sorter av tomater, men det har absolutt vært tomater å få tak i, sier hun.

Prisene påvirkes

Bama sier at det også har vært utfordringer med brokkoli, blomkål og isberg-salat.

– Europa har hatt 30 til 40 prosent mindre brokkoli, blomkål og isberg enn normalt, men i Norge har det gått fint, fordi vi har jobbet med de samme produsenten i tiår og blitt prioritert, forklarer hun.

Hun sier værutfordringene påvirker tilbud og etterspørsel raskt. Hun bekrefter at det er årsaken til at prisene på både tomater, paprika, brokkoli og blomkål nå går i taket.

Hos Kiwi, som Bama leverer grønnsaker og frukt til, kostet 1 kg paprika mandag formiddag nærmere 80 kroner. 1 kg med tomater kostet 39,90 og blomkål 32,90 kroner.

Bare siden lørdag har prisen på tomater økt med 5 kroner.

Hos Extra kostet gul paprika over 100 kroner mandag ettermiddag. Siden lørdag hadde 500 gram med cherrytomater fått en prisøkning på 10 kroner.

– Med paprika kan det ta tid før situasjonen endrer seg, sier Gulrandsen i Bama. Mens med tomater vil situasjonen bedre seg snart. Nå starter vi med norske cherrytomater om et par uker, og det vil påvirke situasjonen positivt, sier hun.

Nina Horn Myhre, kommunikasjonssjef i Meny, opplyser at varemangel kun oppstår i kortere perioder.

– Vi har mange ulike varianter av tomater og paprika, og signalene vi får fra vår leverandør Bama er at vi vil få jevn vareforsyning. Utsolgt-situasjon på enkelte sorter kan fra tid til annen oppstå i kortere perioder, skriver hun til Nettavisen.

– Fortsatt utfordringer

– Det er fortsatt utfordringer på en rekke nevnte varer, hovedsakelig spinat, ruccola, tomat, paprika og blomkål, brokkoli, samt bær, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen, til Nettavisen.

Han forklarer også at det for dem er de krevende værforholdene i Spania og Italia som fører til utfordringer når det gjelder tilgang og kvalitet på frukt og grønnsaker.

– Vi kan derfor oppleve noen forsinkelser de neste ukene, men vi er ikke i en situasjon hvor vi ser behov for rasjonering som vi ser fra andre land, sier han.

Kristiansen forteller at det har kommet frostskader i en del områder og drivhus. Mangel på lys den siste måneden, samt dager med tåke og regn har på sin side satt en stopp for plantenes utvikling.

– Tempetauren er nå på tur opp, men sterk vind fra Sahara Marokko fører med seg sand, som gir mindre lys enn normalt. Stormen gir også problemer i havnene og shipping er forsinket med noen dager, sier han, og forklarer:

– Alt dette har ført til hull i produksjonsplanene som kan føre til utsolgt situasjon i kortere perioder. Men varer kommer hele tiden slik at vi ser ikke behov for å sette noe begrensninger i salget.

Rema 1000 bekrefter til Nettavisen at de også opplever utfordringer, men at det trolig vil rette seg om et par uker.