*Nettavisen* Økonomi.

Vattenfall vil ha Statkraft

Dersom politikerne gjør alvor av planene om å delprivatisere Statkraft, er Nordens største strømprodusent Vattenfall mer enn villig til å sikre seg en bit av det norske arvesølvet.

30.04.04 10:43

Statkraft er den suverent største kraftprodusenten i norsk sammenheng, men i forhold til svenske Vattenfall er selskapet for en smågutt å regne. Ved siden av å være størst i Norden, har Vattenfall sikret seg betydelige posisjoner i flere land på Kontinentet.

Første skritt mot privatisering?

Regjeringen har foreslått å omdanne Statkraft fra statsforetak til aksjeselskap. Mange mener det er første skritt mot en delprivatisering av selskapet, noe regjeringen heller ikke legger skjul på.

-Regjeringen er åpen for at Statkraft kan delta i den fortsatte omstruktureringen av kraftmarkedet gjennom industrielle løsninger med andre parter, uttalte næringsminister Ansgar Gabrielsen da han la fram stortingsproposisjonen om statens eierrolle i Statkraft nylig.

Vil kjøpe seg inn

Vattenfalls toppsjef Lars Josefsson følger nøye med på den norske kraftdebatten. Åpner det seg en mulighet, vil han gjerne ha en bit av det superlønnsomme norske kraftselskapet.

-Norge ligger i vårt hjemmemarked og er et interessant land for Vattenfall. Vi ser med interesse på den norske regjeringens signaler angående Statkraft, sier han til avisa Dagens Industri.

Josefsson synes Statkraft er et utmerket selskap, men understreker at det ikke finnes noen konkrete planer om et tettere samarbeid.

- Men jeg utelukker ikke at Vattenfall vil være beredt til å forsøke å kjøpe seg inn i selskapet om slike muligheter skulle åpne seg, sier han.

Vattenfall er organisert som et aksjeselskap heleid av den svenske staten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.