*Nettavisen* Økonomi.

Ved å bruke øynene kan du kutte strømprisen

Foto: Fjeldstad, Knut

Det er ventet høye strømpriser i lang tid framover.

22.03.11 04:32

Det er rådet fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det er ventet høye strømpriser i lang tid framover på grunn av den anstrengte kraftsituasjonen. Forbrukere som ønsker å spare strøm i dyre perioder, må lese av måleren sin regelmessig og med korte mellomrom for at sparingen skal få full effekt.

- Kontakt ditt lokale nettselskap for å få informasjon om hvordan dette kan gjøres, er rådet fra seksjonssjef Thor Erik Grammeltvedt i NVE.

Ukentlig avlesing
- Skal du reise bort i en lengre periode hvor det er høye strømpriser, bør du sørge for å lese av måleren før du drar og like etter hjemkomst. På den måten blir det registrert at du ikke har brukt mye strøm i høyprisperioden. Dette er det dessverre mange som ikke vet, sier han.

Dersom du planlegger å spare på strømmen nå i en høyprisperiode, bør du sørge for å lese av måleren oftere enn det du blir minnet om fra nettselskapet.

Nettselskapet plikter å registrere de innsendte målerstandene som de får fra sine kunder, og du kan dermed lese av måleren hver uke om ønskelig. De fleste kan sende inn måleravlesning via internett, SMS eller ved å ringe. Ved å lese av måleren blir du også mer bevisst på eget forbruk noe som i seg selv kan gi en positiv sparingseffekt.

Gjennomsnittet avgjør
Vanligvis leses måleren av hver andre eller tredje måned. Noen leser kun av måleren en gang i året.

Så lenge du sender inn målerstanden din til nettselskapet, blir mengden strøm som er brukt mellom avlesningen registrert. Derimot vil ikke nettselskapet kunne vite akkurat når du brukte strømmen mellom avlesningene.

Så lenge nettselskapet ikke kjenner forbruket til hver enkelt husstand, blir forbruket fordelt etter hvordan gjennomsnittet har brukt strøm i perioden. De fleste bruker mest når det er kaldt og høye priser. Det betyr at dersom du ikke har registrert målerstand for å vise at du har spart mye i en dyr periode, vil du få en regning som er basert på den gjennomsnittlige fordelingen av forbruket.

Avanserte målere
Mange kraftkontrakter endrer prisene hver måned. En del kan også endre prisene hver 14. dag. Derfor bør man lese av måleren minimum en gang per måned, og gjerne oftere i perioder hvor det er høye kraftpriser.

NVE har i år kommet med et forslag om at alle nettselskap skal installere nye, avanserte målere (AMS) som kan registrere forbruket hos husholdningen hver time.

Dermed vil de korrekte målerstandene bli oversendt til nettselskapet automatisk uten at du selv trenger å lese av måleren. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag